Андрей Кузманов: 30 млн. лв. липсват от спортното министерство

30 млн. лв. липсват от спортното министерство. 25 млн. лв. са обществените поръчки и още 5 млн. по програмите. Това каза в Министерския съвет служебният министър на младежта и спорта Андрей Кузманов, предаде репортер на БГНЕС.

Кузманов изрази и съмнение по отношение на това дали въобще е започнало и реновирането на физкултурните салони за 25 млн. лв.

"Пуснали сме проверка и сме ги дали на НАП, защото нашето министерство не е разследващ орган, ние можем да констатираме, което е в нашата компетенция, обясни той.

И добави: „Аз представих договори и други неща, които показаха какво е вършено в Министерството: че не е мислено за спорта, а за други работи. Под въпрос е къде са отишли 30 млн. лв. от общо 60 млн. лв. бюджет на Министерството", каза още Кузманов.

Той изрази надежда евентуалният му наследник от ИТН Радостин Василев да продължи започнатите проверки във ведомството, както и Василев да е по-компетентен от него и припомни, че той е бил обвинен в некомпетентност, но когато предал договорите, изведнъж станал по-компетентен.

"Който иска да открие, има много други неща, които ще се разберат след няколко дни. Съжалявам, че нямаме време“, допълни Кузманов.

Той припомни, че 25 млн. лв. са били изплатени авансово на няколко фирми за реновиране на физкултурни салони в периода 23-29 декември 2020 г.

„В деня на подписване на договора, има подписан анекс, защото в договора са написани вместо банкови гаранции, са застраховани. В анекса застраховането не е упоменато. Това означава, че в случай, че не се извърши ремонтът, държавата не може да си върне парите. Всички тези дружества са създадени в последния момент. Обединили са се. Има хора, които с няколко фирми си правят дружество, явяват се на конкурс и печелят“, посочи Андрей Кузманов.

Продължаване на започнатото от служебния кабинет от новия проектокабинет очакват също и Янаки Стоилов, който каза, че това ще бъде тест за наследника му. Същото пожела и икономическият министър Кирил Петков. /БГНЕС