Андрей Кузманов: Ще бъде много трудно, дай Боже да вземем квота за Токио

Ще бъде много трудно, дай Боже да вземем квота за Токио. Това заяви президентът на Българска федерация по модерен петобой Андрей Кузманов, предаде репортер на БГНЕС.

Президентът на Българска федерация по модерен петобой Андрей Кузманов

На пресконференцията в Пресклуб България, по повод предстоящите две поредни световни купи за мъже и жени, които са олимпийски квалификации за Токио 2020, присъстваха още старши треньорът на националния отбор Владимир Кузманов, световната и европейска шампионка за девойки Светла Згурова и бронзовият медалист от мъжката щафета на Световното първенство в Мексико Тодор Михалев.

Целенасочената подготовка не са само двете световни купи. Надяваме се този път да стигнем до финал. След това имаме финал на Световна купа, Световно първенство юни месец и Европейско юли, които са квалификации за Олимпиадата. Подготовката миналата година беше малко трудна, но се справихме, надявам се на финал на всяко едно състезание от тук нататък. А за младия състав – ще участват още четири момчета, Явор Пешлийски е още с контузия и под въпрос, ще видим какво е общото му състояние. Става въпрос за прехапване на нерв, което му пречи да диша нормално. При жените ще разчитаме на едно младо попълнение – Ралица Митева“, започна наставникът на националния отбор Владимир Кузманов.

За първи път в историята на модерния петобой две състезания ще се проведат в една държава, това е гаранция за Българска федерация по модерен петобой, изключително трудно ще се проведат тези състезания с оглед пандемията, имаме изключителни мерки за сигурност от Международната федерация и нашето правителство. Спазваме абсолютно всичко. Състезанията ще се проведат без публика. При състезанията на жените няма да се допускат мъже състезатели и треньори, както и обратното. За финалите няма да се допускат дори треньори, всичко ще бъде в електронен вид като документация. Състезанието ще бъде проведено на спортен комплекс „Диана“ в плуването, фехтовката в хотел „Маринела“, който сме го блокирали, направили сме дори ковид отделение, от понеделник в България има над 100 състезатели, които да се готвят тук. Стрелба – бонус рунд, бягане и конна езда са на НСА, също са създадени условия по новите правила от Международната федерация“, започна президентът на родната федерация по модерен петобой.

Вчера получихме допълнителни условия, които са изключително тежки. Ние поемаме отговорност, а държим тази отговорност около 450 участници в двете купи. Между двете състезания ще има два дена почивка, по-скоро лагер, на който те ще тренират допълнително. Забранено е влизането и излизането от хотела освен участие в състезание или тренировки. 40 коня сме заявили, от които съдиите на 6 април ще изберат 30, които ще участват на състезанието. Транспортът и логистиката ще бъдат профилирани. Не повече от 20 човека в автобус ще бъдат извозвани, дори техническият персонал е отделен. Тестове имаме всеки ден, всеки външен съдия, състезател или технически делегат ще му бъдат правени тестове. На състезателите тук сме предвидили 1000-1500 теста. Освен че нашите състезатели ще бъдат изолирани, карантинирани ще бъдат и съдиите. Едно затворено състезание, което ще бъде наблюдавано по електронен път или по телевизии“.

Много силно състезание, 41 нации, рекорд за участие – немският отбор, Казахстан, Франция, Египет, водят допълнителни състезатели, които ще решават кои да пускат за втората купа. И двете състезания са квалификации, и Световната купа в Унгария, Световното и Европейското, зависи кой ще спечели квота за Токио. Жестока борба ще бъде – трудно ще е за нашите състезатели. Въпреки всичко, имаме световна и европейска шампионка, въпреки тези резултати, много ще е трудно да се вземе квота за тази олимпиада. Искрено се надявам това домакинство да ни помогне допълнително. Дай Боже да вземем квота, на самата Олимпиада „каквото сабя покаже“. По-рано ще се организират отделните дисциплини, да бъдат дизенфикцирани. Конете са ваксинирани. Единствено в края, след Световното първенство в Египет, ще се разиграят квотите между ранкинга и регионалните. Ако България има четири квоти от регионалните, имаме две квоти за Олимпиада. Вече са спечелени директните квоти. Световният шампион в Кайро отива директно в Токио“, продължи Андрей Кузманов.

Старши треньорът на националния отбор Владимир Кузманов.

Не е по-добре за някой възрастен състезател, защото биологичният часовник работи. Модерният петобой е комбинация от пет спорта – има ли съдия, има субективизъм. Отделно при нас, имаме и допълнителен фактор – атмосфера, защото повечето спортове се на открито. Отделно, за конете теглиш жребий. До последния момент не се знае какво ще се случи относно квотите. Случвало се е световен шампион да не влиза във финала, имаше такива случаи и в Унгария на Световното. При 41 нации има не само китайци, има и израелци. Има и от Боливия, от Австралия няма. Не е случвало да има състезание в хотел, освен платени състезания. Ние го решихме така, Международната федерация ни разреши, да минимализираме излизането от хотела. Има олимпийски шампиони, елитът на света е тука“, завърши той по повод предстоящите две световни купи по модерен петобой в София. /БГНЕС