Андрей Цеков: Вертикалните оси са ключът към икономическо и демографско събуждане на Северна България

Приоритет на България е да се свърже магистрално с всичките си съседи. Днес България магистрално е свързана единствено с Турция. Безкрайно сме закъснели с изграждането на магистрали и необходимостта от адекватна транспортна свързаност, особено в Северна България, е изключителна.

Това заяви пред бТВ тази сутрин министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков.

Изграждането на основните вертикални оси – магистралите от Видин на юг, от Русе до Велико Търново и от Дуранкулак до Варна – са ключът към демографското и икономическо развитие на Северна България, убеден е Цеков.

Новата магистрала, която трябва да свърже Русе с Велико Търново през Стара планина и да се свърже с „Тракия“ и „Марица“, някога трябва да стане част от големия коридор от Егейско до Балтийско море.

За първите два участъка от трасето, сключените договори са за около 1,5 млрд. лева. За последния трети участък – от Бяла до Велико Търново – тепърва ще се обявява обществена поръчка, но прогнозите са за над 1,5 млрд. лева.

Янтра е възможно име за новата пътна артерия, но за избора на име, властта ще проведе обществено допитване, уточни Цеков.

Според регионалния министър до 2030 година е реалистично България да има завършени магистралата от Видин до Ботевград и магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле. /БГНЕС