Велчев отбеляза, че българинът се лишава от определени продукти. “Българинът се лишава от много от продуктите, с които е свикнал - ако човек разполага с определен бюджет, например 50 лв., няма как да си купи продукти за 60-70 лв., и при такава ситуация човек, свикнал с консумацията на кашкавал или сирене, трябва да избере едно от двете".
“Високите цени на някои продукти не гарантират високо качество”, подчерта той. Според него българинът залага на това, което се вмества в неговия семеен бюджет, и нещо, което няма да е опасно за здравето на семейството му.
Председателят на УС на Сдружение „За достъпна и качествена храна" обясни, че българинът все по-рядко намира качеството на млечните продукти от минали години.
“Трябва да се чете етикета и да внимава какво се купува. Има продукти с по-ниски цени, но заради борба с конкурентни марки правят някои компромиси в името на това да могат и те да се продават. Това не е в полза на потребителите, но конкуренцията е много сериозна. Българинът не е виновен за това, че е принуден да използва по-нискокачествени продукти, виновен, обаче, е производителят, когато въпреки високи цени продължава да продава неща, които се разминават с това, което пише на етикета “, категоричен е той.