Андрей Живков: Енергийните дружества навлизат в дългова спирала

Български енергиен холдинг (БЕХ) има достъп до атрактивни финансирания, но вместо да развива стратегически проекти, които да го превърнат в регионален играч, използва тези финансирания за решаване на текущи проблеми. Това заяви служебният министър на енергетиката Андрей Живков, предаде репортер на БГНЕС.

Живков представи пред медиите основните факти и изводи от направения преглед на финансовото и икономическото състояние на държавните дружества в сектор Енергетика, припомняйки, че те са обединени по шапката БЕХ, чиято структура беше създадена през 2008 г.

Служебният министър посочи, че БЕХ изпада в дългове, за да решава или отлага краткосрочните проблеми на дружествата и подчерта: „Класически пример за дългова спирала, от която изходът е неприятен“. Поеманите дългове на година струват около 100 млн. евро, обясни служебният министър и подчерта, че общо са достигнали около 2,5 млрд. лв.

Той даде пример с Националната електрическа компания (НЕК), където посочи, че задълженията вече са достигнали около 2 млрд. лева, които не се изплащат, а само се предоговорират.

Подобна е и ситуацията с държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“, която заради невероятния ръст на цените на емисиите е в критично състояние, отчете министърът. Консолидираните задължения са в порядъка на 580 млн. лв. към БЕХ. Това дава отражение на състоянието на Мини „Марица-изток“, където се стига до затруднения в заплащането на заплатите на миньорите.

„Непрекъсната задлъжнялост, без никаква визия за това как могат да бъдат решени проблемите“, подчерта още служебният министър.

Задълженията на „Булгартрансгаз“ е 920 млн. лв., оповестиха още от енергийното министерство. Живков увери, че ще положат усилия за оздравяване на финансовата дисциплина, а от дружествата ще бъдат изисквани програми за оптимизация. „Искаме да видим визия от мениджмънта на компаниите към това да ги управляват по-оптимално“, коментира той.

Освен това енергийният холдинг е прибегнал към теглене на извънреден дивидент от печелившите дружества като АЕЦ „Козлодуй“ и Електроенергийния системен оператор (ЕСО), като в случая на системния оператор мениджмънтът е предупредил, че ако това продължи, може да бъде застрашена инвестиционната програма на дружеството, както и междусистемните връзки.

Министър Живков каза още пред медиите, че във ведомството не е открил подписания през 2017 година секретен меморандум с руската компания „Газпром“.

В срещата бяха представени и заместник-министрите на енергетиката Александър Николов и Мирослав Дамянов. /БГНЕС