Андрей Живков: От гледна точка на електроенергия дефицит на производство няма

Следващата седмица ще направим още една среща, като включим в разговорите и Министерство на финансите и Министерство на икономиката, които също са заинтересовани страни по въпроса и да предприемем някакви краткосрочни мерки, които са възможни, за да може да подпомогнем българската индустрия от гледна точка на цените на тока. Това каза служебният министър на енергетиката Андрей Живков, предаде репортер на БГНЕС.

Живков и неговият екип проведоха среща с представители на енергийно-интензивната индустрия, търговци на ток, синдикални организации, КЕВР, БЕХ и други експерти в търсене на варианти за намаляване на негативите за бизнеса, породени от високите цени на електроенергията на свободния пазар.

Андрей Живков посочи, че от началото на септември ценовите нива в България се движат в дъното на ценовите нива на европейските държави, което означава, че ние сме с една от най-ниските електроенергии. „Но на фона на растящия свободен пазар в цяла Европа това въобще не ни успокоява. Знаете добре, че този скок започна в началото на месец август, когато също имахме среща с българската индустрия. Тогава се мобилизираха всички възможни производствени капацитети на разположение на държавата. Сега в момента всичките мощности работят, ТЕЦ Марица Изток 2, който тогава беше разковничето на проблема сега работи на пълна мощност с изключение на два блока, които са в ремонт, които всеки момент ще влязат в експлоатация“, каза министърът.

Той посочи, че благодарение на тези мерки успяваме да стоим на дъното на класацията на цените в Европа. „Това никак не ни успокоява, защото дори на дъното цените са твърде високи. Това беше и причината днес да направим тази среща, която всъщност е втора“, заяви той. Живков посочи, че от страна на бизнеса са постъпили най-различни предложения, които сега ще анализират в най-кратък срок, което по думите му означава до дни. „За да видим дали има някакви краткосрочни решения за това да помогнем да българския бизнес да се справи с ценовия шок, който идва от електроенергията“, посочи той. В предложенията, по думите му има и средносрочни, дългосрочни мерки, които служебното правителство не е в състояние да приложи, но министърът каза, че със сигурност ще започнат да правят стъпки в това те да се прилагат за в бъдеще.

„Ние с изключителна загриженост следим цените, тъй като за нас е важно българската индустрия да остане работоспособна и конкурентна на своите пазари, и в същото време да не се предизвикат фалити или някакви сътресения в българската икономика, защото това са неща, които ще рефлектират като цяло в ситуацията в страната“, каза той.

Живков подчерта, че от гледна точка на електроенергия дефицит на производство в страната няма. "Произвежда се много повече отколкото се потребява вътре в страната, разбира се излишъкът отива в износ", каза той. В момента износът, по думите му, е около 2000 мегавата. /БГНЕС