Андрей Арнаудов: България става по-добро място за живеене

Цифрата на емигриращите и завръщащите се у нас българи все повече се доближава. Това означава, че макар и да не забелязваме, България става малко по-добро място за живеене.

Между 3000 и 4000 души е разликата между заминалите и завърналите се у нас. Скоро тази цифра ще се изравни и се надявам, че повече хора ще се прибират. В абсолютна стойност, статистиката показва, 25 000 се връщат на година, а 30 000 заминават. Това каза пред БГНЕС председателят на сдружение ДНК Андрей Арнаудов, който днес даде рестарт на неправителствената организация.

„Отваряме чисто новата втора посока в работата ни, която дори е по-важна за демографията, а именно емиграцията. Не случайно тези дни образователният министър каза, че не е проблемът да бъдат докарани децата в училище, проблемът е, че няма родители, които да ги създадат“, подчерта Арнаудов.

Той добави, че обезлюдяването в последните 30 години се дължи на емиграцията затова в момента работят върху създаването на платформата Bulgaria Wants You.

„Чрез нея ще се опитаме да направим връзка между бизнеса, общините и да представим България като едно по-добро място за живеене и всички българи, които са напуснали страната и традиционната диаспора в Молдова, Украйна, Сърбия, Македония да поискат да се завърнат”, коментира телевизионният продуцент.

Арнаудов добави още, че кампанията за раждаемостта, която организират от три години вече е с ново име, правила и фокус.

„Тя вече се казва „Направи го сега“. Нашият фокус стават все повече младите хора, защото заради отлагането на създаването на семейство и деца става така, че хората или нямат време да имат второ и трето дете, което е много важно или пък, много често, закъснявайки е възможно да имат много по-големи репродуктивни проблеми. Това е много важна информация, която ще се постараем да стигне до хората в страната“, обяви той и добави, че от април ще започнат да се провеждат лекции в цялата страна, чиято цел е да разкрие на младите хора какви рискове крие отлагането на решението за бебе.

„Промените в кампанията ни са, първо - вече стимулираме, а не регистрираме заченати деца през миналата година. От днес започваме да записваме хората за кампанията „Направи го сега“, създали своите деца от началото на март до 31.12.2019. Кръщенето ни ще бъде през септември 2020 г.“, обясни Арнаудов.

Продуцентът акцентира, че за първи път ДНК са направили изчисление колко струва базовият пакет за издръжката на едно новородено дете за първите 12 месеца.

„Стойността е между 5000 и 6000 лева. Тук говорим за дрехи, памперси, адаптирано мляко, количка, козметика. Такива пакети ще дадем на 20 от участниците като по този начин ще осигурим издръжката за първите 12 месеца от живота на детето им“, анонсира наскоро станалият баща Арнаудов.

Той призова жените, които се регистрират за участие да изпратят кратко емоционално писмо, в което да опишат какво очакват от това, което им предстои. Жури ще избере най-смислените и емоционални писма и в началото на 2020 г. ще награди 20 участнички с такива пакети.

На символичното рестартиране на организацията беше представен Общественият съвет на ДНК. Това е нова структура в рамките на организацията, която ще се грижи за визията на организацията и за базовата й издръжка. Членовете на съвета са Иван Христов, Андрей Арнаудов, Радослав Янков, Димо Спасов, Пенко Пенков, Димитър Цоцорков, Калоян Георгиев, Владо Николов и д-р Милен Врабевски.

Пред БГНЕС д-р Милен Врабевски, председател на Фондация „Българска памет”, каза, че за него е голяма чест да бъде част от този обществен съвет и ще продължи да подкрепя каузата в България да нараства броят на многодетните семейства.

„С ДНК работим не от вчера по тази национална кауза да има повече деца за България. Ако не се раждат българчета, нищо друго не е толкова важно за тази държава. Затова ние решихме заедно да подкрепим каузата по посока всяко семейство да знае, че е отгледало поне едно дете. Но по възможност да увеличим бройката на многодетните семейства. Това е компенсация за демографската криза, с която ще може да се справим по този начин. Не бива да забравяме и европейската реинтеграция на българската диаспора, която е много важен наш генофонден резерв. Ще работим за това да се раждат българчета, да има адекватни информационни кампании за тези, които все още се колебаят кога да родят, ще продължим инвестицията в асистираната репродукция“, заяви учредителят и председател на Фондация „Българска памет“ и добави, че досега е инвестирал в над 47 семейства, от които са се родили 35 прекрасни деца по този начин.

Той подчерта, че ще продължи да подкрепя проекта „Голямото семейство“, чиято цел е да подпомага семейства с по 3 и повече деца.

„Отглеждаме и даваме директно средства на семействата. Осигуряваме автомобили, домове, плащаме курсове, учебни помагала и пособия. Понякога се налага да купуваме дрешки, обувки. Правим всичко възможно тези родители да бъдат с освободено съзнание и да се концентрират основно върху това да обичат децата си. По този начин се получава обществен прогрес“, обясни той и уточни, че в момента подкрепя 12 семейства. /БГНЕС