Андрей Аврамов: Със своето виртуозно перо Леда Милева лесно стигаше до децата

С валидиране на марка, специален пощенски печат и именуване на зала за детски книжки в Столичната библиотека беше отбелязана 100-годишнината от рождението на бележитата българска поетеса, председател на Съюза на преводачите в България, детска учителка, народен деятел на изкуството и културата, общественичка и дипломат Леда Милева, предаде репортер на БГНЕС.

По време на паметната вечер Георги Константинов, Здравка Евтимова, Иван Гранитски, Бойко Ламбовски, проф. Михайл Неделчев и племеникът на Милева – театралният режисьор Андрей Аврамов разказаха спомени, свързани с голямата поетеса.

Пред БГНЕС Аврамов каза, че Леда Милева е широкият път, който трябва да следваме и си спомни колко весел, усмихнат и забавен е бил животът с нея. Хората познават Леда Милева чрез нейното творчество и когато тя вече е класик на детската литература.

„Когато бяхме малки и годините бяха бедни и ние нямахме достатъчно средства нито за играчки, да не говорим за по-скъпи дрешки, тя на празници ни подаряваше книжки. Тогава с детското си съзнание, аз бях малко разочарован. Доста по-късно разбрах, че в този жест и подарък има голям символичен смисъл. И до днес нейните книги са в моята библиотека и не само детските, а и нейните преводни книги“, върна се назад във времето племеникът ѝ.

Той посочи, че със своето виртуозно перо лесно е успявала да стига до малките зрители както чрез книгите, така и чрез пиесите си.

„Нейните стихове, и за деца, имат една метафоричност. Дори наскоро, покрай подготовката ми за тази вечер, прочетох едно нейно малко стихотворение. В него се говори за две пътечки, които са се срещнали и едната казала: „Отмести се да мина“. Тя казала: „Няма да се отместя, защото ти си много малка и крехка. Дай да вървим заедно и да направим един широк път“. Аз лично на тези си години видях една метафора във всичко това, което е описала в много кратко стихотворение. Днес всеки бърза по своя път, по своите шосета, по своите магистрали, но общият път е по-важно от всичко. Това е Леда Милева“, убеден е родственикът ѝ и добави, че когато говорим за цялостното ѝ творчество трябва да го четем и между редовете.

Тази вечер беше валидирана и първата марка, посветена на Леда Милева. Тя е с номинал от 2,30 лв..

„Марката е в тираж от 11 000 броя. Автор на марката е художничката Маглена Константинова. За мен е чест, че аз съм от поколението, което е расло с изкуството на Леда Милева“, каза изпълнителният директор на „Български пощи“ Деян Дънешки, който участва във валидирането на марката.

На паметната вечер в Столичната библиотека присъства и зам.-кметът по култура в Столичната община доц. Тодор Чобанов.

„Още приживе тя беше определена като класик на българската литература, работещ в една изключително трудна и отговорна сфера – изкуството за деца, писаното слово за деца, поезията и приказката. Това са един от най-дълбоките води на литературата, защото детската душевност, психика и изкуство са теми с огромно значение“, заяви Чобанов и добави, че тя е изиграла важна роля за развитието на детската книжнина, подобно на Вазов, който също има юбилей през тази година.

Той обяви още, че общината ще предостави книги на Леда Милева на училищни библиотеки и детски градини.

Отбелязването на годишнината е съпроводено и с изложбата „Детският свят на Леда Милева“, която разказва за пътя на голямата поетеса. Сред експонатите е тефтерчето на тогавашната 9-годишна Леда, орденът ѝ „Стара планина“, много грамоти, ордени, медали, снимки и първите издания на нейни книги, първите ѝ стихосбирки, както и създадените от писателката комиксови герои „Мирчо и Немирчо“.

Директорът на библиотеката Юлия Цинзова каза, че Леда Милева е била голям приятел на библиотеката и във времето от 2000 до 2010 г. тя се е срещала с родители, деца и библиотекари в храма на книгата.

„Тя беше изключително активна в отстояването на каузата „книги-четене-деца“ и обясняваше на родителите колко е важно децата да имат книги и да четат. В стаята на детето да има поне едно рафт с книги, което след това да прерасне в етажерка, след това да посещават училищни и по-големи библиотеки. Това е и поводът ние да се включим в отбелязването на 100-годишнината. Освен това библиотеката притежава архива на детския периодичен печат от 1940-1946 г.“, посочи Цинзова и разказа, че емблематичното стихотворение "Зайченцето бяло" за пръв път е публикувано в детското сп. "Първи стъпки" без заглавие и в последния момент, тъй като на една от страниците останало свободно място, което нямало с какво да бъде запълнено. С виртуозното си перо Милева бързо изпълва със съдържание празната част от листа.

Изложбата продължава до 14 февруари, а дотогава малките посетители ще имат възможността и да се запознаят с нейното творчество, да четат и да рисуват в рамките на „Дните на Леда Милева“. /БГНЕС