Андрей Дреников: Повече от всякога се нуждаем от човечност

„За пръв път виждаме такова страшно чудо! Повярвайте ми, повече от всякога е необходима човечност, доброта, любов…”. Това заяви в интервю за БГНЕС известният композитор на детска, театрална и естрадна музика Андрей Дреников, който тази година чества двоен юбилей – 70 години от рождението си и 45 години като композитор.

„Оставете тези, които казват, че няма нищо и плюят по всичко. Погледнете този труд на лекарите – той е неистов! А и те са хора, изнемогват, и те имат деца, и те имат съпрузи, съпруги, майки, бащи. Защо издевателстваме върху тези хора? Които не вярват в коронавируса, си е тяхна работа, но не правят услуга на повечето, които вярват и виждат трагедията“, заяви той.

Дреников смята, че повече от всякога е необходима любов, доброта и приятелство. Подадена ръка не само от роднини, не само от брат, сестра или братовчед, а и от съсед или приятел.

„Обичайте се, мили хора, бъдете добри! Както казваме по мъжки – подпирайте се, давайте си по едно рамо в тези прекалено трудни времена! Вирусът ще мине и ще си отиде, но днес ние заедно трябва да го победим!”, призова композиторът.

„С любов към вас! С любов към България!”

Коронакризата се е отразила на работата на твореца. На 24 юли тази година Андрей Дреников, който е потомък на два велики български и френски рода – на Бачо Киро и на автора на „Тримата мускетари” и „Граф Монте Кристо“ Александър Дюма, навърши 70 години. Освен този юбилей, той чества 45 години композиране, пеене и раздаване на душата си за всички деца на България. За тези четири десетилетия и половина Дреников е изнесъл около 900 концерта.

„За съжаление COVID-19 ми попречи да направя юбилеен концерт като този, който изнесох преди 5 години в „Сити Марк Арт център“ с участието на най-добрите детски състави от цяла България“, каза композиторът.

снимка/личен архив

Заради коронавируса пропада и замисленият концерт-спектакъл „С любов към вас! С любов към България!“, посветен на неговата 70-годишнина.

„Има една приказка: и сам войнът е войн! Продължавам с това, което правя сам със собствените си усилия. Наближава Коледа и направих коледен диск. Той включва 13 коледни песни на български и английски език. Така не само българските деца ще могат да ги пеят, но и чуждите“, сподели Дреников и добави с лека тъга: „Не е лесно в днешно време със собствени сили да издаваш дискове“.

„Хамлете мой, моя Жулиета“

Следващата година се навършват 42 години, откакто работи на театрална сцена. „Животът ми мина в театъра, през 2021 г. ще направя 42 години като театрален композитор. Кариерата ми започна през 1979 г., а две години по-късно бях поканен от корифея на българския театър Любен Гройс за музиката на пиесата „Театър, любов моя!“ от Валери Петров в Театър 199, с участието на Славка Славова и Таня Масалитинова”, спомня си Анди, както го наричат приятелите му.

Той е написал музиката за над 60 пиеси за възрастни и деца за около 30 столични и извънстолични театри. За най-голям успех смята престижната награда Куклар, която получава за куклената пиеса за възрастни „Кентървилският призрак“ по Оскар Уайлд.

В момента се играят две пиеси с музика на Андрей Дреников – „Тартюф“ в Театъра на армията, София (с режисьор. Кр. Спасов) и „Криворазбраната цивилизация“, Драматичен театър „Гео Милев“, Стара Загора ( с режисьор Йосиф Сърчаджиев).

Анди обединява любовта си към театъра и музиката в диска „Хамлете мой, моя Жулиета“, който съдържа песни, посветени на актьори – Емилия Радева, Таня Масалитинова и много други.

„Това е един от най-любимите ми дискове, който издадох с много сизифовски труд. В него пее моята скъпа приятелка Невена Коканова, кралицата на българското кино, на която посветих песен. Тя се пази в Златния фонд на БНР“, сподели той.

Дискът е кръстен на едноименното стихотворение, което Анди е написал. Интересуваме се защо Хамлет, а не Ромео: „В моята дългогодишна кариера на театрален композитор с над 100 постановки за драматичен и куклен театър, особено когато работя в драматичен театър ми е много тъжно, когато виждам талантливи актьори, които съдбата е изтикала в провинцията. Така те си отиват от живота- без тя да е изиграла Жулиета, а той – Хамлет“, разказа още Анди.

снимка/личен архив

Освен музика за театър, творчеството на Дреников обхваща стотици детски и естрадни песни, някои от тях- химни на учебни заведения. През последните години той твори много песни - химни за детски градини, които най-малките пеят с любов. „Истинско майсторство е да напишеш такава песен, и тя да бъде пята и след години от децата“, споделя Анди и май това е най-съкровеното му посвещение, което го прави щастлив. /БГНЕС