Андрей Гурков: Путин сгреши като се отказа от България и заложи на Турция

Путин се довери на обещанията на Ердоган и прибързано се отказа от проекта с България за "Южен поток". Тази грешка си е само негова, макар че сега се опитва да прехвърли вината за това на България, заяви експертът на „Дойче веле“ Андрей Гурков.

С повече от половин година ще се забави изграждането на газопреносните мощности в България, по които трябваше да потече газ от Русия през Турция. Това съобщи днес руската агенция „Интерфакс“. ДВ: Какво означава тази новина? Андрей Гурков: Това е поредната несполука на „Газпром“ и на един от двата любими проекта на руския президент Владимир Путин. Тази новина отново показва колко сериозна грешка допусна Путин през 2014 година, когато – заради едни изцяло преодолими разногласия с България – той волунтаристично реши да се откаже от проекта „Южен поток“ и да заложи на сътрудничеството с Турция. Тогава Путин се довери на обещанията на Ердоган и трансформира „Южен поток“ в „Турски поток“. В резултат: планираните първоначално четири тръби се превърнаха в две, от които само едната е построена. Тя снабдява Турция, а това е в интерес единствено на Турция. Впрочем, през тази година и по тази тръба почти нищо не тече, защото Турция активно купува втечнен азербайджански газ. Тоест, от заплануваните две тръби, само едната работи на половин мощност, ако не и по-малко. Докато втората тръба, която трябваше да мине през България и да стигне до Евросъюза, се забавя все повече и повече. ДВ: По политически или по други причини? Андрей Гурков: Тук навярно не става дума за политика. В началото, миналата година, възникна икономически спор между двама от участниците в конкурса за строежа, а през настоящата година проблемите произтичат най-вече от пандемията. Така или иначе, фактът си е факт: Пускът на тръбата, която трябваше да заработи още в началото на 2020 година, все повече се отдалечава напред в бъдещето. И то не само в българския участък, но и по-нататък, в унгарския участък. Както разбираме от съобщението на „Интерфакс“, което цитирате, тя ще заработи в края на 2020 година, а според мен - чак през втората половина на 2021 година. ДВ: Какво означава това за България? Андрей Гурков: България ще губи само от липсващите транзитни такси, но иначе ще си получава гориво от тази втора тръба. В много по-голяма степен губи „Газпром“. От всичко това печели Украйна, защото транзитът на газ през тази страна получава още по-голяма тежест. Тук трябва да споменем и втория голям неуспех на Владимир Путин: „Северен поток 2“, чиято съдба си остава неясна.

ДВ: В новината на „Интерфакс“ между другото пише: „Газопроводът, който в София наричат не „Турски поток“ , а „Балкански поток“…“ Откъде идва тази разлика в имената? Андрей Гурков: Идва от различния подход. Турция има интерес да го нарича „Турски поток“. И това в някакъв смисъл е основателно, защото двете тръби по дъното на Черно море водят към Турция. „Балкански поток“ може с известна условност да се смята за част от „Турски поток“, защото това е тръбата, която ще премине през България, а оттам – през Сърбия и Унгария, за да снабдява Австрия и цяла Централна Европа. С други думи – въпрос на прочит. Може да се каже, че „Балкански поток“ е втората половина на „Турски поток“. ДВ: "Интерфакс" цитира и острите обвинения, отправени от Владимир Путин към България през 2019 година: че българската страна под външен натиск съзнателно бави осъществяването на проекта на своя територия. Според Вас, валидни ли са тези обвинения и в момента? Андрей Гурков: Путин не може да признае, че грешката всъщност е негова – това е напълно разбираемо. Така че в този случай той се опитва да прехвърли вината върху България. Не съм сигурен дали това е справедливо, защото – доколкото аз мога да преценя – забавянето не беше съзнателно. Просто възникна един дълъг спор. Да, може би в България не бързаха особено да разрешат този спор, но в крайна сметка отговорността е на Путин, който през 2014 година взе едно абсолютно погрешно стратегическо решение, отказвайки се от „Южен поток“. /БГНЕС