Андрей Ковачев е сред най-влиятелните евродепутати

Андрей Ковачев е сред най-влиятелните европейски депутати от България през 2020 г., сочат данните от престижна класация, която измерва влиянието на европейските парламентаристи, предаде репортер на БГНЕС.

Рейтингът се базира на данни обхващащи едногодишен период до август 2020 г.

Заедно с Ковачев в класацията са включени още двама негови колеги съпартийци от ЕНП и ГЕРБ - Андрей Новаков и Емил Радев.

"Андрей Ковачев е един от заместник-председателите на групата на ЕНП, както и ръководител на националната си партия ГЕРБ в Европейския парламент. По време на предишния мандат той беше квестор на ЕП и заместник-председател на комисията по външни работи. Ковачев е отговарял за отношенията на ЕС с международни организации", посочват съставителите на класацията.

Неговият колега Андрей Новаков е описан като "един от най-младите евродепутати, и координатор на Комитета за регионално развитие за ЕНП. Той също е член на бюджетния комитет и делегацията за Албания. Новаков е известен с усилията си за стимулиране на младежкото предприемачество, увеличаване на финансирането по „Хоризонт 2020“ и с работата си за Европейския фонд за приспособяване към глобализацията, подкрепящ онези, които са загубили работата си".

Емил Радев е представен като втори мандат евродепутат. "Той е заместник-председател на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Освен това е член на комисията по петициите. По време на предишния мандат Радев беше член на комисията по правни въпроси", припомнят авторите на проучването. /БГНЕС