Андрей Ковачев: Не искаме да отнемем Гоце Делчев на македонците

Ние не искаме да отнемем Гоце Делчев на македонците, защото и ние, и те сме наследници на едни и същи хора, които в миналото не са се делели. Това заяви пред БГНЕС евродепутатът Андрей Ковачев.

„Днес се навършват 117 години от смъртта на Гоце Делчев. Личността на големия революционер не трябва да разделя, а да обединява България и Република Северна Македония“, каза той и добави: „За съжаление, интерпретацията на съвременната реалност се основата на абсолютната фалшификация на историята“

Според него е изключително важно съвременните поколения в Македония да не продължат да бъдат обучавани в неистина, която на свой ред да създава омраза и разделение. В същото време Ковачев отбеляза, че никой не иска да наложи на съвременното население на Македония как да се нарича.

„В основата на нашия спор не са съвременните реалности, а интерпретацията на историята“, каза евродепутатът. По тази причина така наречената „смесена комисия“ трябва да се базира на фактите и историческите извори, а не на интерпретациите на отделни историци, категоричен е Ковачев.

„Ако не заработи смесената комисия и продължат фалшификациите на историята, ще се отложи междуправителствена конференция, докато няма напредък. Както каза и премиерът Бойко Борисов - топката е в тяхното поле. Съжалявам, че нашите съседи се правят, че не чуват и не спазват договора, който сключихме“, каза още той. /БГНЕС