Андрей Ковачев за РС Македония: Договорът да се изпълнява, не приемаме омразата

Македонската страна се опитва да намери най-различни извинения. Българските избори нямат нищо общо с общата ни история. Всички български политически партии са на едно мнение - няма как да правим компромиси с историята и с ясните исторически факти.

Това каза тази сутрин евродепутатът и един от най-големите радетели за присъединяването на РС Македония към ЕС Андрей Ковачев. Според него "необходими са повече смелост и кураж от страна на премиера на РСМ Зоран Заев". Трябва да се изпълнява Договорът за добросъседство и приятелство. Ако в Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония колегите от Скопие се страхуват да приемат фактите, то тогава ще трябва да се намерят други механизми за изпълнението на Договора, каза Ковачев и подчерта: Европейският съюз съществува, за да не се мразим, а да живеем заедно при пълна толерантност.

"Не може да позволим младите в РСМ да бъдат възпитавани в омраза към България. През последните три десетилетия непрекъснато демонстрирахме добронамереност - първи ги признахме като независима държава, защитавахме тяхната териториална цялост, предоставяхме най-различни помощи, включително и военни, върнахме ги по пътя на евроинтеграцията. А, от другата страна какво виждаме - те не са в състояние да се разделят с титовите подходи и не са готови да премахнат наложените разделения от комунистическите режими", заяви евродепутатът.

На въпроса дали очаква някаква промяна в позицията ни преди утрешната среща в Брюксел, Андрей Ковачев отговори кратко: Надали до утре и в останалите няколко часа ще има развитие в сегашното състояние, още повече като се има предвид провалът на последното заседание от края на миналата седмица на смесената българо-македонска историческа комисия. /БГНЕС