Андрулакис отказа мандата за съставяне на правителство

Никос Андрулакис, лидерът на социалистическата партия ПАСОК, е отказал третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на среща с президента Катерина Сакеларопулу, предаде Катимерини.

"Връщам мандата, който получих, тъй като няма възможност за правителствено сближаване въз основа на програмни споразумения", заяви той след срещата.

По-рано лидерът на основната опозиционна партия СИРИЗА Алексис Ципрас отказа втория проучвателен мандат за съставяне на правителство. Първият проучвателен мандат беше получен и върнат в понеделник от лидера на първата партия Кириакос Мицотакис.

Сега, след като и тримата лидери на основните партии върнаха или отказаха мандата за съставяне на коалиционно правителство, се очаква президентът да свика политическите лидери на петте партии, за да провери дали може да бъде сформирано междупартийно правителство, което да контролира провеждането на нови избори.

Във вероятния случай, че не може да бъде сформирано правителство, президентът ще призове председателя на Държавния съвет, Върховния съд или Сметната палата да сформират служебно правителство, което да организира изборите.

Избраните на изборите на 21 май 300 депутати ще заседават само един ден, вероятно на 28 май, когато ще положат клетва. Председателят и заместник-председателите на парламента също ще положат клетва.

На следващия ден ще бъде издаден президентски указ за разпускане на парламента и обявяване на избори в срок от 30 дни.

25 юни се счита за най-вероятната дата за провеждане на вторите за годината парламентарни избори. /БГНЕС