Анджела Георгиу: От 6-годишна зная, че мога да пея и това е пътят ми

Оперната прима Анджела Георгиу пристигна в София. На 25 февруари тя ще изнесе първия си концерт със Софийската филхармония в България, в зала 1 на НДК, под диригентската палка и по покана на директора й Найден Тодоров, предаде репортер на БГНЕС.

Пред ценителите на това изкуство Георгиу ще изпълни произведения на Джузепе Верди, Гаетано Доницети, Джакомо Пучини, Жорж Бизе, Шарл Гуно, Франц Лехар и др.

„Изумена съм, че след 30-годишна кариера все още има страна, в която не съм пяла и в която ми предстои дебют. Но вашата страна не ми е толкова непозната. По времето когато бях студентка в Букурещ ние гледахме много програми на българската телевизия. Също така имах една колежка Моника, която не е сред живите, тя беше омъжена за български оперен певец баритон. Аз имам чудесни впечатления от ваши сънародници, които се изявяват по световните оперни сцени. Няма да пропусна да спомена великата Гена Димитрова, с която съм пяла в Метрополитен опера, нито пък чудесният Николай Гяуров. За съжаление аз съм от поколението, което дойде след Борис Христов и това за което съжалявам е, че не можах да си партнирам с него“, заяви Георгиу.

За своя път суперзвездата от малкия румънски град Аджуд, каза, че мигът, в който я чули как пее вече не било важно откъде идва. И добави, че е влязла през централния вход на своята кариера, а не през страничен или заден. Сопраното разказа, че се е учила да пее без помощта на учители и още на 6 годишна възраст е разбрала, че това е нейният път.

„Моят глас е част от моето тяло и аз трябва да се отнасям много внимателно към него, което означава, че трябва да подбирам и репертоара, който изпълнявам. Не се впускам в много тежки или в много високи като регистър роли. Човешкият глас е един естествен инструмент, който съзрява и без да му оказвам изключително давление“, категорична е Георгиу.

Тя коментира и т.нар опити за обновяване на класически произведения.„Човек не може да се опълчи на 100% на времето, в което живее. И все пак е необходима принципност. Ако повече хора бяха като мен, да казват не на всички странни приумици, които се внасят в режисурата и мизансцена, нещата, може би щяха да са по-резултатни. Повечето оперни изпълнители обаче се притесняват, че ако се опълчат срещу подобни тенденции няма да бъдат ангажирани“, заяви оперната прима.

На журналистически въпрос дали разстрелът на семейство Чаушеско е оставило травма в нея, оперната прима каза, че това е било един ужас, от който тя се срамува.

„О, боже господи! Мисля че това беше един абсолютен ужас. Аз съм против смъртта във всяка нейна форма. Желанието ми е да няма смъртно наказание. Дори най-злите хора трябва да имат възможност да бъдат лишени от свобода и да дадат някакво обяснение за делата си. Много се срамувам, затова че целият свят стана свидетел на тази ужасяваща сцена, но трябва да ви кажа, че румънският народ в своята цялост нямаше участие в това решение, това беше решение на 20 души, които се спасяваха. Всички ние смятахме, че Чаушеско е напуснал Румъния“, обясни Георгиу.

Анджела Георгиу е родена на 7 септември 1965 г в Румъния. Пяла е в най-големите зали в света - „Метрополитън“, „Ковънт Гардън“, Виенската опера, Ла Скала. Носителка е на 5 награди „Грамофон“, приемани за „Грами“ в класическа музика. През 2002 става „Певица на годината“ на класическите награди „Ехо“. През 2001 г. и 2010 г. грабва приза за певица на наградите "Брит Класик". През 2014-а е въведена в Залата на славата за класическа музика „Грамофон“. От 1996 г до 2009 година е омъжена за тенора Роберто Алания, с когото са партньори не само в живота но и на сцена. Само преди седмици беше удостоена с награда „Най-добро сопрано на Пучини“ от едноименната фондация./БГНЕС