Анелка посъветва Мбапе да напусне ПСЖ

Бившият нападател на Франция Никола Анелка вярва, че Килиан Мбапе ще трябва да последва примера му, напускайки Пари Сен Жермен, да играе в чужбина, ако иска да бъде считан един ден за най-добрия футболист в света.

Мбапе се провали на Евро 2020.

Мбапе, който се присъедини към ПСЖ през 2017, ще навлезе в последната година от договора си във френската столица, като спекулациите го свързват с трансфер в Реал Мадрид. Независимо че прекара четири сезона редом до Неймар на „Парк де Пренс“, звездното дуо не успя да донесе първи трофей на клуба от Шампионска лига, като дори загуби титлата на Лига 1 от Лил миналия сезон.

Анелка прекара кратък период в Мадрид, след като се присъедини към Арсенал от ПСЖ като тийнейджър през 1997. „Ако искаш най-големите трофеи, ще трябва да си тръгнеш от ПСЖ в един момент. Каквото и да направиш в Париж ще бъде добро, но някой винаги ще казва „Е, справи се страхотно в ПСЖ, но само във Франция. Най-добрите първенства са в Англия и Испания, така че не си бил в компанията на най-добрите играчи в най-добрите първенства в света“, написа той в отворено писмо, публикувано в The Athletic.

Мбапе се доказа като глобална звезда на Световното през 2018, където неговите четири гола помогнаха на Франция да стане шампион за втори път. Въпреки това, той бе далеч от най-добрата си форма на Евро 2020, като „петлите“ отпаднаха изненадващо от Швейцария с дузпи на осминафиналите. Мбапе бе единственият, който пропусна от бялата точка, завършвайки разочароващо първенство за него, в което той не успя да се разпише.

Анелка пропусна дузпата, с която Челси загуби финала на Шампионска лига от Манчестър Юнайтед през 2008 и е на мнение, че Мбапе ще носи „белега“ на поражението от Швейцария завинаги. „Това е белег, който те маркира, който се разсейва, но никога не изчезва напълно. Чувстваш се съвсем сам. Трябва да живееш с него и трябва да работиш, работиш, работиш на терена, да играеш мачове, да вкарваш голове, да си способен да започнеш да забравяш. Но никога няма да го забравиш напълно. Аз никога не забравих. Никога няма да забравя“, завърши французинът. /БГНЕС