Янев: Демонстрирахме нов начин на работа - прозрачност и отчетност

Постарахме се да работим съобразно принципите ни - прозрачност, отчетност и професионализъм. И това е видимо от хората. Това заяви служебният министър-председател Стефан Янев при отчета на служебния кабинет, предаде репортер на БГНЕС.

"Постигнахме актуализация на три закона - ДОО, НЗОК и държавния бюджет. Успехът е както на парламента, така и на служебния кабинет", каза той и добави, че за първи път от години се прави актуализация на пенсиите.
Правителството демонстрира един нов начин на работа - прозрачност и отчетност.
„Правителството демонстрира нов начин на работа, демонстрира прозрачност и отчетност, показа недъзите при изразходването на обществените средства и как тези средства могат да бъдат харчени прозрачно“, заяви служебният премиер.
Стефан Янев коментира, че ръководеният от него Министерски съвет е успял да работи успешно с депутатите от 46-ото Народно събрание, въпреки безпрецедентната политическа обстановка и така са успели да постигнат приемането на актуализацията на бюджета.
Той акцентира и работата на кабинета по подобряването на параметрите в Националния план за възстановяване и устойчивост. Според него българската икономика в момента е в подем. Янев прогнозира, че първите пари по Плана ще се влеят в националния ни бюджет до края на годината и добави, че по него има още работа.
Министър-председателят акцентира и на две други неща, които служебният кабинет е успял да свърши, едното от които – оптимизиране на администрацията.
„Вече имаме добри основи, за да се върнем към електронния документооборот и да направим взаимовръзки с другите администрации така, че да направим нашата администрация по-бързо и ефективно работеща“, уточни той.
Стефан Янев припомни, че за последните месеци са се провели два Съвета по сигурност към Министерски съвет.
„Констатирахме липсата на важен орган, който би трябвало да съществува от отдавна. Направихме необходимото да бъде създаден и това предстои така, че да имаме инструмент, който да подпомага висшето държавно ръководство при кризи. Приехме и промени в Закона за защита и управление на системата за защита на националната сигурност, които ще бъдат внесени в следващия парламент така, че цялостната система за управление на кризи да бъде регламентирана точно и поставена в необходимите параметри, за да функционира ефективно“, допълни той.
Стефан Янев отбеляза още, че служебният кабинет е успял да защити и българския национален интерес във външната политика, особено по отношение на позицията на страната ни спрямо Северна Македония.
„Демонстрирахме диалогичност. Направихме всичко необходимо. Аргументирахме позицията си пред европейските ни партньори така, че такъв тип поведение да се базира на принципна позиция, защото говорим за общото ни европейско семейство. Кабинетът достойно е защитил националния интерес на България и предполагам, че в следващите месеци следващият кабинет ще има подобно поведение“, прогнозира служебният премиер. /БГНЕС

Донев: Имаме най-ниската безработица

4.82% е безработицата в България, което е най-ниското ниво отбелязвано досега. Това каза служебният социален министър Гълъб Донев по време на отчета на четиримесечната работа на служебния кабинет.

Наред с това той акцентира върху това, че и по тяхното време е продължило изплащането на добавките от 50 лв. към пенсиите през юли, август и септември, като са били осигурени 520 млн. лв за изплащането им.

"От 25 декември ще започне преизчислението на пенсиите с новия коефициент 1.35. Това ще гарантира, че най-голямото увеличение за минималната, която ще стане 370 лв", заяви Гълъб Донев.

Василев отчете рекордна събираемост

„Министерството на финансите влезе с един бюджет, в който противоепидемичните мерки бяха разчетени до края на март месец. След това те бяха продължени от предишния кабинет с решение на Министерския съвет, това продължи и служебното правителство“. Това заяви министър Асен Василев.

Той посочи, че благодарение на 46-ото Народно събрание тази практика няма да продължи. До края на годината може да уверим всички граждани и фирми, че средствата за тях са налични, добави финансовият министър.

Василев заяви, че служебният кабинет е спрял да проверява фризьорските салони и контролът се е фокусирал върху големите фирми със сериозни обороти

„Промяната на контрола от малките към големите донесе два ефекта – започнаха да се събират повече пари в хазната, но също така бизнесът започна да работи по-спокойно“, похвали се финансовият министър.

Петков: Промяната трябва да продължи

10% нарастване на БВП е една наистина огромна цифра, 4% повишаване на инвестициите, 8% нарастване на брутната добавена стойност и 20% увеличаване на износа на стоки и услуги във второто тримесечие са едни наистина големи цифри, показващи икономически растеж. Това каза служебният министър на икономиката Кирил Петков по време на отчета на дейността на служебния кабинет в последните четири месец в Министерския съвет, предаде репортер на БГНЕС.

Мерките за подкрепата на бизнеса и добавените от тях 2,5 млрд. за гаранции от новата програма за възстановяване се оказали успех, каза министър Петков.

„Реално скоростта, с която се усвоиха тези средства беше по-бързо отколкото очаквахме. 185 млн. лв. или 90% от всички средни предприятия или 1339 броя от тях бяха договорени по време на тези 4 месеца. Допълнихме със 105 млн. лв. ресурсите за наддоговаряне по процедурата за малки предприятия, с оборот над 500 000 лв“, посочи той.

Петков каза още, че са преработили два проекта, залегнали в Националния план за възстановяване и развитие.

„1,7 млрд. ще могат да бъдат дадени по пазарен, конкурентен принцип и с помощта на европейските институции, за да лимитираме риска от корупция и най-вече удвояване с тях на тези средства. Взимаме Плана за възстановяване и ги удвояваме със средствата на ЕИБ и Европейския инвестиционен фонд“, добави още той. /БГНЕС