Янев: Не може политиците да не общуват с избирателите

Българските граждани да следят политическия процес и да изискват много, да изискват повече.

Вашата роля е постоянният процес на контрол по отношение на това как политическите партии изпълняват поетите ангажименти към вас. Това заяви служебният премиер Стефан Янев в началото на заседанието на Министерския съвет, предаде репортер на БГНЕС.

Не се страхувайте да сте политически активни, важно е да съхраним демокрацията и достойнството на нашата държава, добави Янев. Важно е да продължим в съответствие с възможностите ни да работим градивно за запазване на обществения интерес, на нашата национална идентичност, каза още Янев.

Той отбеляза няколко обезпокоителни явления по отношение на изборния процес. “Констатираме изключително ниска избирателна активност, която за съжаление едва ли се дължи единствено на обстоятелството, че вотът се проведе през лятото. Нееднократно съм заявявал, че политическата апатия е опасно явление и политическите партии трябва да работят повече, за да ангажират пълноценно българските граждани към участие в демократичния процес. Ако политическите сили бяха вложили всички тези усилия, които насочиха в критика към служебното правителство, може би щяхме да имаме по-смислен политически дебат в предизборния период, респективно повече хора щяха да излязат, за да гласуват”, каза той.

Без претенции, че е видял пълната картина, Янев каза, че му се струва, че част от политическите сили отказаха изобщо да говорят с хората и на хората. “Недопустимо е в една демокрация политическа сила да отказва да комуникира със своите избиратели.Това е признак не само на ниска политическа култура, но и на тотално неразбиране на политиката като процес, поведение и действие. Недопустимо е да отказваш и отричаш политическо взаимодействие, да пренебрегваш базови принципи в това от отношение", зави служебният премиер.

Той посочи, че неслучайно от един месец отправя послание към всички политически сили и субекти за национално отговорно поведение. "Неколкократно призовавах политическите партии и коалиции да приемат с голяма отговорност сигналите и посланията, идващи от обществото и да канализират актуалните и обществени процеси и искания в адекватно и разумно политическо поведение и смислени политически решения“, заяви той.

Янев припомни, че в почти всяко свое изказване отбелязвал колко е важно да бъде изградено ефективно и устойчиво парламентарно мнозинство, притежаващо капацитет да изработва и налага стратегически решения по ключови национални приоритети.

„Неслучайно подчертавах, че политиката е за истински политици и визионери, за хора, които имат качества да предлагат устойчиви и дългосрочни решения за проблемите на обществото. Политиката не е за бюрократи или технократи, ориентирани към ситуативни и временни решения ако и когато успяват да предложат решения. Политиката, пак казвам, е за политици“, каза Янев.

Всички тези послания, подчерта той, не бяха самоцел. „Те бяха свързани с една очертаваща се притеснителна тенденция, която вече е реалност липса на ясна политическа визия какво трябва да се случи, защо точно това трябва да се случи и как да се случи. Тенденция, насочена към бързи решения без осъзнатост за последствията и без ясна стратегия занапред“, каза той.

Стефан Янев подчерта, че трябва да са наясно, че не могат да си позволят като политици, като активни участници в политическия процес за пореден път да разочароват българските граждани. „Това не само ще задълбочи тяхната апатия и отчуждението от политическия процес, но може да доведе и до още по-осезаем отказ от политическо участие и ангажимент по отношение на формулирането на политическия дневен ред. Това не е в интерес на българската демокрация и не трябва да го допускаме“, заяви той. /БГНЕС