Янев: Корупцията разрушава международния авторитет на България

Изключително тревожно и унизително е да получаваме информация отвън за наличието на сериозни корупционни практики, срещу които компетентните органи на държавната власт очевидно не са предприели нищо ефективно до момента. Това каза служебният премиер Стефан Янев предаде репортер на БГНЕС.

Янев припомни, че на 2 юни Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на 3 български лица и 64 фирми.

“Това е сериозен сигнал, че корупцията в България е пуснала дълбоки корени в политическата и икономическата система на страната и че проблемите и последствията в това отношение вече излизат извън националните ни граници", каза служебният премиер.

“Изключително тревожно и унизително е да получаваме информация отвън за наличието на сериозни корупционни практики, срещу които компетентните органи на държавната власт очевидно не са предприели нищо ефективно до момента. Тези органи са били до момента не просто неефективни и безполезни, но в обществото ни има съмнение, че са катализирали развитието на корупционната среда. Нещо повече, структури от системата за защита на националната сигурност, които по закон е трябвало да работят в съответствие с принципи на политически неутралитет, са действали пристрастно в политически смисъл със съответните последствия в това отношение”, заяви Янев.

Корупционната среда в България не просто разрушава нашия международен авторитет, тя подкопава политическата ни система, устоите на нашата демокрация, като я прави нефункционална и неефективна.

Служебният премиер изтъкна, че трябва да бъдем наясно, че няма как да имаме стабилна политическа система, просперираща икономика, нито работеща социална система без да решим фундаменталните проблеми с корупцията.

“За тази цел е необходима консолидация на националните усилия за нейното изкореняване. Това няма как да се случи без сериозна промяна в работата на българското обвинение на българската съдебна система, на всички правоприлагащи органи, които са призвани да налагат закона и за които днес трудно може да се каже, че се справят с основните функции и задачи, както и с очакванията на българското общество за справедливост”, заяви служебният премиер.

Политиката ни, каза още той, трябва да се основава на три основни стълба: благоденствие, сигурност и справедливост, които трябва да бъдат в основата за разбирането ни за държавност.

"В допълнение, за да се гарантира функционирането на държавата задължително трябва да се спазват и два принципа: всеки да спазва закона и всеки да си плаща данъците. В този смисъл основна задача на служебния кабинет е да даде пример, че процесите в България могат да се случват по правилен начин, така че да се върне надеждата на хората за по-добър живот”, каза той.

Миналата седмица бе съобщено, че правителството прие решение за създаване на работна група, която да предприеме действия в отговор на наложените санкции от Службата за контрол на чуждестранните активи на САЩ. Задачата е да изготви и поддържа списък на лицата, които попадат и потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите. Същевременно ДАНС и НАП имат задача да предприемат постоянни мерки за установяване степента на свързаност на лица с лицата от списъка и предлагат на постоянната работна група допълване на списъка в случай, че се установи свързаност или изключване от списъка на лица в случай, че свързаността е прекратена. С предприетите от правителството действия ще се сведат до минимум рисковете за страната ни в политическо и в международно отношение и за българската икономика от тези санкции на САЩ при последващо замразяване на активи в банки на бюджетни организации, държавни дружества и предприятия, блокиране на международни преводи, изключване и недопускане до участие в международни бизнес сделки, ограничаване на възможностите за търговия и други.

“Трябва да предпазим държавните дружества от налагането на финансови санкции. За целта трябва да предотвратим банковите транзакции към тези разследвани лица, за да не се блокират бизнеси и държавни дружества”, подчерта Стефан Янев. /БГНЕС