Янев: Надявам се парламентът да направи смислен дебат, за да се осигурят всички неотложни плащания

Днес имах честта да бъда на парламентарно изслушване и в рамките на работата на Народното събрание и в частност на това изслушване имах възможност да сподели убеждението си, че този акт за актуализация на Държавния бюджет принципно е работа на едно парламентарно подкрепено правителство, но ситуацията, виждате, че е динамична, такова правителство все още не е съставено. Това заяви служебният премиер Стефан Янев преди извънредното заседание на Министерски съвет, чиято тема е актуализацията на бюджета, предаде репортер на БГНЕС.

В същото време икономическата и здравната ситуация в държавата е такава, че се налага да бъдат взети неотложни мерки по отношение на гарантиране на функционирането на държавата, по отношение на гарантирането на социалните плащания, по отношение гарантиране на дейността на бизнеса, и разбира се, подготовка за здравна криза, ако такава се развие през есента, каквато много от наблюдателите очакват, добави Янев.

Актовете, които ще се приемат днес, са знак за едно отговорно поведение по отношение на финансите на държавата. Надявам се, че парламентът ще направи смислен дебат, да покаже мъдрост и да прояви разбиране към моментната ситуация, за да може всички неотложни плащания в началото на септември да бъдат осигурени, добави още Янев. /БГНЕС