Янев: Няма струпване на войски на НАТО в България

Струпване и разполагане на войски на НАТО или на която и да е друга държава в България няма. Това каза министърът на отбраната Стефан Янев, предаде репортер на БГНЕС.

„Решение на българското правителство за такъв тип движение, струпване или разполагане на войски на НАТО на българска територия няма”, каза още той.

По думите на военния министър възможностите на диалога във връзка с кризата Русия-Украйна не са изчерпани.

Янев апелира да се намали малко напрежението, да се спре със спекулациите. Той посочи, че има определен тип говорене по медиите.
„Редица хора се определят като фили и фоби в една или друга посока, но нека да бъдем българофили преди всичко и да разсъждаваме от гледна точка на българския национален интерес”, каза Янев. Той подчерта, че изборът на България да бъде част от НАТО е дълбоко осъзнат и прагматичен.
"Ние в рамките на НАТО, като член на НАТО, със своя глас даваме своята подкрепа за колективните решения, но в същото време при отчитане на националния интерес и с решения за нашите действия, особено когато се касае за войски, движение или какъвто и да било тип говорене по отношение на това какво се случва на наша територия, ние сме първо отговорни да го обясним пред българските граждани и да вземем решение, което е осъзнато на всичките необходими нива по йерархията на взимане на решения. В този смисъл МО прави точно това – подготвя такъв тип решение, което ще бъде взето в най-скоро време от Министерски съвет”, каза Янев. /БГНЕС