Янев: Отговорността за оградата по границата да е на МВР

Правителството предлага отговорността за оградата по границата да отиде изцяло към МВР. Това обяви премиерът Стефан Янев, предаде репортер на БГНЕС.

„Подготвяме предложение за решение на МС, така че тази смесена отговорност между МО и областните управители за оградата по границата да премине изцяло в ръцете на МВР, респективно Гранична полиция“, каза служебният премиер.

По време на заседанието на Съвета по сигурността към МС бе обсъдена защитата на националната сигурност в контекста на засилващия се мигрантски натиск. Отчетено е извършеното през месеците август и началото на септември от вътрешното министерство.

„Бяха оценени мерките, включително и с МО от гледна точка на тяхното бъдеще участие при необходимост. Влязохме в детайли и обсъдихме тактическите взаимодействия, ако е необходимо. Координацията е има. Съответните структури взаимодействат“, каза още Стефан Янев.

От думите на служебния силов министър Бойко Рашков стана ясно, че ще се необходими около 4 млн. лв. за ремонтни дейности на съоръжението и прилежащата пътна инфраструктура.

В момента сме в процес на подготовка както на нормативна база, така и на осигуряване на средства за ремонтни дейности относно компроментираните части на това временно съоръжение по българо-турската граница, каза той.

Практиката показа, че такива грижи за това съоръжение не се прилагат. МВР много по-навреме може да долови опитите за компрометиране, проникване и нарушаване на граничното съоръжение, затова смятаме, че е по-целенасочено тези правомощия да преминат към МВР. Има съгласието на областните управители, провели сме срещи, каза още Рашков.

Служебният премиер обяви, че следващата седмица имат готовност да внесат предложение за постановление на Министерски съвет за създаване на Секретариат на Съвета по сигурността, който до момента не е бил създаден.

„Той ще функционира в рамките на Министерски съвет. Неговата численост е определена, неговите задължения“, поясни той и добави, че в същото постановление на МС ще създадат механизъм за временно командироване на специалисти от МВР, МО и службите за сигурност така, че до края на 2021 г. те да могат да изпълняват задълженията на специалистите от Съвета по сигурността.

„Очакването е, че в началото на следващата година този съвет ще функционира пълноценно“, коментира Янев.

От думите му стана ясно, че са били приети и вътрешни правила за организиране и провеждане на заседанията на Съвета по сигурността. /БГНЕС