Янев: Поддръжката на руските МиГ-ове от фирми без връзка с производителя е рисковано

Поддръжката на българските бойни самолети руско производство от фирми, които нямат връзка с производителите на тези самолети е рисковано начинание, при което щетите се измерват в човешки животи, а не във финансови загуби. Това заявява министърът на отбраната Стефан Янев, предаде репортер на БГНЕС.

Поддържката на българската военна техника от родни компании или такива в страните съюзници от НАТО придобива все по-голямо значение на фона на ескалиращата криза около Украйна, в която Русия е главно действащо лице.

По-голямата част от военната техника на въоръжение в БА остава руско производство, въпреки направените през последните години сериозни постъпки за нейната замяна с натовско оборудване.

Българските ВВС остават зависими от Русия, докато не бъдат доставени новите изтребители Ф-16 Блок 70, което не е изключено да се забави във времето заради общото забавяне на веригите на доставки – една от най-неприятните за световната икономика последици от пандемията на коронавирус. Основният боен самолет остават изтребителите МиГ-29.

Министърът на отбраната Стефан Янев в отговор на депутатски въпрос обяснява, че при поддръжката на авиационната техника, освен с изискванията на Закона за обществените поръчки, Министерството на отбраната следва да се съобразява и със сложните правила за авиационна безопасност.

„Това от своя страна е свързано с непрекъснато осъвременяване на експлоатационната и ремонтната документация от производителите и/или конструкторите на самолетите. В тази връзка, поддръжката на бойните самолети от юридически субекти, които поради различни причини нямат или не поддържат връзки с производителите/конструкторите на самолетите е рисковано начинание, при което щетите се измерват в човешки жертви, а не във финансови загуби“, подчертава той.

Янев припомня, че единственото изключение през последните години е бил договорът с полското министерство на отбраната за ремонта на 6 двигателя на изтребителите МиГ-29.

„Въпреки добрите резултати – договорът беше изпълнен качествено и в срок, полското министерство ни информира, че не е в състояние да поддържа нашите самолети МиГ-29 посредством такъв тип споразумение в бъдеще“, уточнява военният министър.

БГНЕС припомня, че през 2017 г. между МО и руската компания „МиГ“ беше сключен договор за техническа оценка на изтребителите МиГ-29 на стойност 220 236 евро.

На следващата година въз основа на направената оценка беше сключено рамково споразумение, а по него - 5 договора на обща стойност 41,5 млн. евро без ДДС. Всички договори са изпълнени, но по един от тях беше поискана неустойка от 185 хил. евро, за която вече БГНЕС информира по-рано. Същата е платена от руската компания през март 2020. /БГНЕС