Янев: Реформите в Плана за възстановяване са в посока по-добро икономическо състояние

Надявам се, че парламентарно представените партии ще имат волята, ще имат мъдростта и желанието да работят в името на българските граждани, които са ги изпратили там. Това каза в началото на правителственото заседание служебният министър-председател Стефан Янев, който коментира старта на 46-ото Народно събрание и видяното от него желание у партиите да се създаде мнозинство, предаде репортер на БГНЕС.

Янев коментира, че заради кризата, на която сме свидетели повече от година и се отразява най-вече на живота на гражданите и бизнеса, трябва да се демонстрира желание за нейното преодоляване от страна на държавата.

"Трябва да се демонстрира как държавата иска и е в състояние да подаде ръка както на гражданите, така и на бизнеса. От една страна да прояви солидарност, а от друга страна да даде тласък на българския бизнес, който е в основата на благоденствието на всички български граждани", коментира той.

Янев посочи, че именно заради това служебното правителство е направило необходимите промени и преструктуриране в Плана за възстановяване и устойчивост, който вече е публикуван за обществено обсъждане и предстои Атанас Петканов да обсъди акцентите от него с депутатите.

"Моите очаквания са, че ще бъдат подкрепени и продължени с нужната дълбочина на необходимите реформи, които трябва да бъдат направени. Според мен важните акценти са в образованието и иновациите, които в основата на една добре развита икономика образованието е един важен фактор. Другите акценти в Плана са за интелигентна индустрия, за икономическа трансформация както за технологичен и екологичен преход и декарбонизация по отношение на българската енергетика, а също така и технологичен и екологичен преход на българското селско стопанство", посочи той.

По думите му всички тези приоритети и реформи, заложени в Плана, ще позволят развитието на страната в посока по-добро икономическо състояние.

Янев обърна внимание и на демографската криза, за която според него се говори малко, а тя изисква трудни и дългосрочни решения. По думите му едно от тези решения е развитата икономика, която ще предостави добре платени работни места и ще мотивира българите зад граница да се завърнат в родината си.

Той изрази готовност за работа с бъдещия редовен кабинет, предоставяйки практическите мерки, намерени от служебния кабинет, така че да бъдат доразвити. /БГНЕС