Янев: Всички машини са със серийни номера и се знае точният им брой

Всички машини и устройствата към тях - флашки и карти, на които ще се гласува, са със серийни номера и се знае точният им брой. Ето защо няма как да се инсталира софтуер на допълнителни устройства. Това заяви служебният премиер Стефан Янев във фейсбук в рубриката „Властта говори”.

Ще бъдат публикувани серийните номера на всички машини и устройства и номерата на секциите, в които ще бъдат разположени, за да може и гражданите да са спокойни, каза Янев.

Той коментира масовото тестване в училищата. Днес са пристигнали достатъчно количества, за училищата в цялата страна. Ето защо от другата седмица всички учебни заведения ще могат да отворят врати за най-малките ученици, чиито родители са дали съгласие за тестването им. Другата седмица се очаква да пристигнат още тестове, така че да може в клас да се върнат и учениците от 5-и до 8-и клас.

Данните от показват, че мерките, въведени срещу разпространението на COVID-19, имат ефект, подчерта Янев. През последните дни има повече оздравели, отколкото заболели.

Служебният кабинет изготвя проект на бюджетна рамка за 2022 година и тя ще бъде внесена в 47-мого Народно събрание, заяви Стефан Янев.

Това, което служебното правителство ще предложи като бюджет, ще е достатъчно консервативно, но и достатъчно отворено, така че партиите в парламента да могат да определят приоритетите по харченето на парите и да намерят балансите между отделните пера.

Работа на партиите в народното събрание и на новото мнозинство е да определят кой ще бъде водещия приоритет в бюджета за догодина.

Служебният министър-председател коментира още, че държавният дълг, който е взел кабинетът, не е по решение на ръководеното от него правителство, а е в изпълнение на закона за бюджета за тази година, приет през 2020.

Първоначалните данни за инвестициите за 2021 година са добри като има периоди с по-добри показатели от същите периоди на 2019-та година, заяви Стефан Янев. Той отчете, че през последните 6 месеца у нас са дошли над 500 милиона лева инвестиции. Открити са 1500 нови работни места, голяма част от които извън София. /БГНЕС