Янев за АМ „Хемус“: Надявам се обществеността да разбере как са харчени средствата

„Темата около АМ "Хемус" се развива през последните няколко месеца и многократно е казано, че в дейността по изграждането й и в цялата дейност на държавното предприятие „Автомагистрали“ има сериозни притеснения за огромни суми, които са преведени на строителни фирми, от които суми не е ясно какво произтича - какъв тип аванси и за какво се използват в момента“, така премиерът коментира скандала с финансирането на Автомагистрала „Хемус“. Това каза премиерът Стефан Янев в Благоевград, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Според Янев липсват други суми, за да се извърши текуща работа, каквато е в момента, а тези суми са платени авансово.

„След направените допълнителни разследващи действия се изнасят нови факти и обстоятелства, какво точно се е случило. Така че този т. нар. скандал предполагам ще има допълнително развитие, когато станат ясни още факти. Надявам се, че обществеността ще знае как, по какъв начин и за какво са били харчени обществените средства. Мисля, че това е целта, ние като граждани да знаем, че нашите средства се харчат по прозрачен и целесъобразен начин“, смята премиерът.

Той обяви, че очаква прокуратурата да действа съобразно Закона. Това е нейно задължение, от тук нататък мисля, че е спекулация да даваме предварителна преценка какво би могло или не би могло да се случи.

„Нека да видим какви са преценките на наблюдаващите прокурори и съответните действия, които те ще предприемат“, категоричен бе Стефан Янев.

По отношение на оставката на главния прокурор, Стефан Янев обяви, че е въпрос на широк дебат и сериозен консенсус в НС, защото В момента не е толкова ясно дали някой има ясно изразена позиция или не, а важното е как ще продължи дебата в НС.

„Надяваме се акциите на МВР за купуване на гласове да доведат до необходимия резултат, това е целта – да провеждат именно такъв тип кампании, операции, които водят до ограничаване на това грозно явление, защото това явление застрашава демокрацията, застрашава най-висшето ни право да влияем пряко на властта чрез нашия вот. Когато ние не сме убедени, че нашия глас е важен, това води и до демотивиране на хората. Моят призив винаги е бил хората да гласуват активно, възможно най-много, защото тогава можем да разчитаме, че нашия вот е отчетен правилно и е отишъл към правилната партия или коалиция, която може да управлява“, каза още премиерът.

В Благоевград Янев изнесе слово пред костницата на 581 войници и офицери, дали живота си в защита на града.

Военният ритуал се състоя преди обяд днес пред братската могила-костница в стария гробищен парк в града. „Днес на Архангелова задушница сме събрани да отдадем почит на всички български войни, защитавали родината. Дали живота си за свободата и независимостта, дали живота си за нашето съвремие и за нашето бъдеще. Героите, които положиха костите си пред олтара на отечеството, го направиха с ясното съзнание че България е една. И заслужиха епитафията на поета, Българийо, за тебе те умряха. Поклон пред паметта им, пред делото им. Това е, което ни обединява и да предадем нашите думи на благодарност на следващите поколения, защото защитата на териториалната цялост е това, което ни обединява. В нашето съвремие в продължение на делото на нашите герои, стоят пред нас и с гордост носят униформата на българските герои. Униформа, която е израз на независимостта на България, но и израз на тяхната готовност за саможертва. Тази саможертва на нашите предци е това, което ни обединява, което ни кара да се чувстваме горди и ни дава хоризонт за бъдеще“, завърши словото си служебният премиер.

Неврокопският митрополит Серафим отслужи заупокойна молитва за загиналите, които бяха почетени с военен ритуал от ВФ 26400.

След изявлението на премиера беше почетена паметта на 581 загинали войни и офицери. Венци и цветя пред братската могила бяха поднесени от министър председателя Стефан Янев, Областният управител Николай Шушков, кметът Илко Стоянов, ОДМВР, Гранична полиция, представители на различни организации, политически партии и граждани./БГНЕС