Янев за РСМ: Да изчистим проблемите, да не ги вкарваме в ЕС

Като съседи и братски народи имаме нужда от постоянна комуникация и обмяна на мнения. В рамките на тези разговори няма да се учудите, че основата точка, по която разговаряхме беше европейската перспектива на РСМ. Това заяви служебният премиер Стефан Янев след срещата си с премиера на РСМ Зоран Заев, предаде репортер на БГНЕС.

Политиката на България е неизменна от много години. Твърдо поддържаме РСМ, Албания и Западните Балкани по пътя към присъединяването към ЕС. Най-напред трябва да изчистим проблемите помежду си, за да не ги вкарваме в ЕС, каза Янев. Констатирахме, че в момента имаме прозорец на възможността да работим по нерешените въпроси, които имаме до момента, в частност изпълнението на Договора за добросъседство, стремежът ни е да създадем благоприятна среда на доверие и приятелство, на открит диалог, добави Янев. Делегацията на Заев дойде с конкретни предложения, които ще бъдат обсъдени, допълни още Янев.

Проблемът между нас е двустранен и трябва да бъде решен между нашите две държави. Това заяви премиерът на РСМ Зоран Заев.

Разговаряхме за същността на възможното решение на проблема чрез пътната карта, чрез секторното сътрудничество с конкретни срокове, каза той. На съвместния брифинг Заев добави, че по време на разговорите е било коментирано и португалското предложение за решаване на въпроса.

Не е невъзможно да бъде намерено общо решение, смята македонският премиер.

Може да отчетем, че сме постигнали напредък дори само поради факта, че седнахме заедно и разговаряхме за решение, което трябва да бъде двустранно. То трябва да бъде съобразено с интересите на двете страни, защото само така ще получи подкрепата на гражданите и ще има успешна реализация на всички тези решения, за които разговаряхме.

Убеден съм, че днешните срещи в София ще бъдат за доброто и на двата братски народа, каза още Заев.

"Апелирам към братския български народ да продължи да помага на РС Македония по пътя ни към Европейския съюз. За нас няма друга алтернатива. Осъзнаваме, че с подкрепата на България и ние, и Република Албания продължаваме по този път и това е само следващата стъпка.

Наясно сме, че след 5,7, 10 години, когато изпълним условията и затворим преговорните глави, един ден ще станем членове на ЕС. Но друга алтернатива за нас няма, подчерта Зоран Заев. "Вярваме в европейските ценности и искаме да европеизираме РС Македония."

Преди членството си в ЕС РС Македония трябва да отвори своята конституция и нашата позиция е всички по-малобройни общности в нашата страна да бъдат вписани, включително българският народ. Това отговори Заев в отговор на въпрос дали Македония ще промени преамбюла си на конституцията и редом с държавотворните народи, които фигурират там, да бъдат вписани и българите, с което да бъдат официално признати като участници в изграждането на съвременната македонска държава.

Днешната среща е своеобразно окуражаване историческата комисия да започне да работи по-активно. До момента сме се споразумели за пет исторически личности и за три исторически периода, които почитаме заедно. Подобни успехи трябва да ни мотивират да продължим.

След като заключенията на историците бъдат приети на междуправителствена конференция, публикувани в държавните вестници, следва тяхното прилагане в учебниците, за да учат бъдещите поколения историческата истина, за която сме постигнали съгласие.

Нямаме проблем с отварянето на нашите исторически архиви, каза Заев в отговор на въпрос от БГНЕС кога РСМ ще отвори архивите, за да се разкрие истината за хилядите репресирани в Македония след 1944 г. Македонският премиер даде за пример декларация, приета от парламента през 2006 г., в която се осъждат действията на държавата от 1945 до 1990 г. и репресиите срещу всички граждани, включително и тези с българско самосъзнание.

"Ние нямаме колебание, че всяко време е имало своите специфики - както във всички държави, така и в РС Македония", каза той.

В ход е номинирането на посланик в България, но поради спецификите на мултиетническата държава и коалиция, процедурата отнема повече време. /БГНЕС