Ангел Кунчев: Сроковете на COVID-сертификата за страната няма да бъдат променяни

Не предвиждаме никаква промяна на сроковете за действие на сертификатите вътре в страната. Това съобщи държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг пред здравното министерство, предаде репортер на БГНЕС.

Сроковете на зеления цифров сертификат не важат за България. За сега този въпрос не сме го поставяли, подчерта доц. Кунчев, след като в понеделник бяха оповестени нови правила от Европейската комисията, важащи за всички държави членки. Според тях от 1 февруари всички издадени цифрови COVID сертификати на ЕС, доказващи завършен ваксинационен курс, ще бъдат със срок на валидност 270 дни от датата на последната поставена доза. Сертификатите за поставена бустерна доза не са ограничени от ЕК със срок на валидност.

Срокът на зеления сертификат у нас е една година за България, извън страната – 9 месеца.

Срокът на бустерната доза е безсрочен, заяви доц. Кунчев и добави, че вероятно ще бъде предложен някакъв срок в бъдеще, но това няма да се случи в близките един – два месеца.

Доц. Кунчев коментира и телевизионни репортажи, показващи хора, пиещи препарат подобен на белина като лекарство срещу COVID-19.

Да пиеш дезинфектант е лудост. Хлорният диоксид освен да убие вируса, може да убие и вас. Това вещество не е предназначено за пиене по никакъв начин, заяви той.

Запитан за допълнително затягане на мерките за ограничение на вируса, доц. Кунчев каза, че областите, доближаващи се до етап 3 от плана за справяне с COVID-кризата растат.

Ако над 2/3 от общините влязат в такъв режим, тогава ще обсъждаме и мерки на национално ниво. Катерим по пика на вълната и този ръст ще продължи през следващите 1-2 седмици, заяви Кунчев и посочи, че после ще започне нормализиране. /БГНЕС