Ангел Русев: Състезание без медал за мен е провал

Състезание без медал за мен е провал. Това заяви в интервю за БГНЕС трикратният ни европейски шампион по вдигане на тежести Ангел Русев. 21-годишният ни щангист се качи за трета поредна година на европейския връх в категория до 55 кг на първенството на Стария континент в Ереван, Армения. Навръх Великден Русев отново показа, че е най-добрият в Европа в категорията си, след като защити титлите си от Москва 2021 и Тирана 2022, въпреки четвъртото си място в изхвърлянето. С безапелационни 141 кг в изтласкването той не постави под съмнение своето превъзходство над останалите и триумфира с 250-килограмов двубой.

21-годишният ни щангист стана трикратен европейски шампион в категория до 55 кг в Ереван.

Младият русенец коментира изминалото си представяне в арменската столица, като заяви, че липсата на добра подготовка е довела и до по-сериозна конкуренция. „Първо, благодаря (б.ред – за поздравленията за европейската титла). Конкуренцията беше сериозна, тъй като аз не бях подготвен. Ако бях подготвен, нямаше да бъде никак сериозна. Видяхте, че за третия си опит даже не излязох, защото 250 кг двубой ми достигаха, за да стана първи. Оттам не исках да правя световни рекорди, защото се пазя за Олимпийските игри. За там трябва да тренирам много и да се пазя от контузии. Това беше един излишен опит. Не исках да се доказвам на хората, за да не се контузя за Олимпийските игри“, започна той и добави:

„Иван Иванов ми каза, че опитът на изхвърляне трябва на 100% да стане – аз изхвърлих тежестта и вече знаех, че на 100% съм европейски шампион. Нямаше кой да ме мръдне в изтласкването, няма кой от дълги години. Бях просто сигурен, че нищо друго не можеше да се случи, освен да стана европейски шампион. Не, той само грузинецът, който от 61 кг свали при мен. Той наистина беше силен. Но в изхвърлянето и изтласкването не знам какво се случи, явно и той сваля доста килограми като мен, аз свалих 7-8 кг – той беше слаб на изтласкването и аз го победих. Единственият ми силен противник беше той“, разкри още родният щангист.

Русев говори и за това колко усилена подготовка го чака предвид важните предстоящи състезания. За трикратния шампион на Европа на преден план са големи и важни турнири като Световното първенство и Олимпийските игри в Париж догодина. „Ужасно много труд, защото нямам много време, Олимпиадата чука на вратата, има Световно първенство, трябва да се класирам и там. Ако трябва, казах на треньора ми, дори и триразово ще тренирам, но ще се готвя за Олимпиадата и ще победя всеки, който е пред мен. Откъдето и да е, няма значение, ще участвам на Олимпиадата. За Световното целта е добър двубой, както каза Иван Иванов – не е важно какво ще стане, но за мен е важно да взема медал. Състезание без медал за мен е провал. Но, пък каквото покаже, ще се готвим, ще тренираме по-сериозно, защото оттук-насетне следват наистина много трудни години. От Световното бронзов медал засега бих очаквал в изтласкването, защото това ми е силно упражнение, а на Олимпиадата вече бронзов медал на 100% трябва да взема, защото другото там китаецът е доста силен, той е просто непобедим“, сподели той и относно очакванията си за двете надпревари.

21-годишният ни състезател от Русе бе категоричен, че раждането на сина му, на когото той посвети последния си голям успех в Ереван, не е била главната причина за недобрата подготовка за Европейското, а по-скоро ситуацията с родната федерация. БФВТ имаше трудни последни месеци от гледна точка на финансиране и задължения, но е готова за влизане в един стабилен режим на управление. „Не, главното беше ситуацията с федерацията, но и това повлия, че ми се роди дете, просто трябваше да бъда до приятелката ми. Да й помагам, от време на време вечерта се събуждаш, защото бебето плаче, и аз просто не можех да си доспивам. Сутринта на тренировката не давах 100% от себе си и така се случиха нещата, че не бяха в топ форма. Но, и добре стана – даже по-добре стана, защото ако бях в топ форма, щях да искам да правя рекорди със сигурност. Мисля, че догодина на Европейското или на Олимпийските игри, защото сега на Световното няма да сме толкова силни“, добави Русев, който за Световното ще бъде в по-висока категория – 61 кг, която е олимпийска, по отношение на това кога ще атакува отново някой рекорд.

Русенецът изрази надежда, че оттук-насетне той и съотборниците му в националния отбор ще могат да тренират на хубави и пълноценни лагери заедно. „Това е ясно вече, ще следват много добри подготовки, но дано се оправят нещата, да има лагери, защото ако няма лагери, на нас ни е трудно да тренираме от вкъщи. Благодарение на доц. Панайотов бяхме в добри условия в Русе, тренирахме, но нещата ще са по-различни, ако има лагери и на други места, както в НС База. Последният лагер наистина беше много хубав, всичко си беше наред, нямахме такива проблеми. Благодарение на доц. Панайотов, той даже ми даде заплата, осигури ни всичко. Тренирахме си, имахме си и храна, но го нямаше това, което беше в отбора, когато бяхме наистина целият отбор – всички, с Божидар Андреев, Карлос Насар и останалите, да бъдем заедно, нямаше го това съединение, защото при нас съединението е много важно, ставаме все по-силни и по-силни. Защото сме най-добри приятели и когато не сме един до друг, просто няма кой да ни подкрепя. Не можеш, примерно, да тренираш сам и да гледаш цялата зала празна и да блъскаш – просто трябва да имаш хора до теб, да тренираме всички заедно“.

Европейският ни шампион за пореден път бе посрещнат подобаващо от родния си град след триумфа в арменската столица. В залата на ТСК-Русе бяха подготвили торта и златно шампанско за тримата си национали – за него, шестия Денис Данев и дебютантката Рени Русева, която е сестра на Ангел. Да поздравят шампиона бяха дошли и официални гости. Областният управител Анатоли Станев му връчи грамота и парична премиия, а поздравителен адрес от името на Община Русе поднесе зам.-кметът по хуманитарни дейности Енчо Енчев. Заедно с тях поздравления отправи и началникът на Регионалното управление по образование Росица Георгиева. Нашият щангист получи и парична премия от кмета на Русе Пенчо Милков за третата си поредна европейска титла. 21-годишният българин си пожела да продължи да радва родния си град и да завърши професионалната си кариера с нещо хубаво. „От много дълги години се опитвам да радвам града, дано да продължа поне още десет години – Олимпиадата, и след Олимпиадата да ги зарадвам и да приключа спортната си кариера с нещо хубаво“, завърши позитивно Русев. /БГНЕС