Ангелин Цачев: Енергийната система е готова за зимата

Електроенергийната система е готова за зимния период, заяви изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Ангелин Цачев.

"Всички съоръжения на електроенергийния преносен оператор са в много добро състояние, приключени са ремонтите или приключват в момента по всички обекти, по които работим. Очакваме преизпълнение на ремонтната програма, както и преизпълнение на инвестиционната програма за поредна година. Към този момент балансът показва, че нивото на вода в язовирите е с добър запас, така че очакваме да имаме едно добро гарантиране на доставките на електрическа енергия", заяви Цачев пред БНР.

При необходимост има техническа възможност за внос на ток от съседните ни страни. Осигурена е и аварийна помощ, допълни той.

"По отношение на сигурността имаме подписан договор за аварийна помощ с румънския оператор и в момента сме в подписване на такъв договор и с гръцкия оператор. Със Сърбия и Турция предоставянето на аварийна помощ става на натурална основа. Имаме вече дадени на няколко пъти количества предоставени на турския и на сръбския оператор, така че те подлежат на връщане при необходимост от такава аварийна помощ", каза още Цачев пред националното радио. /БГНЕС