Ангелина Пискова: В ЕС вече разбират аргументите на София за РСМ

Аргументите на България в спора и с РС Македония за започване на преговори на последната с Европейския съюз се посрещат с голямо разбиране в Европа. Това заяви пред БГНЕС кореспондентът на БНР от Брюксел Ангелина Пискова.

Ангелина Пискова, кореспондент на БНР в Брюксел

Тя в момента е в Лисабон броени дни преди Португалия да предаде председателството в Съвета на Европейския съюз на Словения. На пресконференция държавният секретар по европейските въпроси Ана Паула Закариаш призова да се уважава българската позиция по въпроса за започването на преговори с РСМ. Тя също така подчерта, че за ЕС е важно да не се внасят разногласия и проблеми между две страни.

На въпрос на БГНЕС как оценява значението на казаното от високопоставения португалски дипломат, Ангелина Пискова заяви: „Обяснявам си го с думите на президента Румен Радев, който заяви след последния Европейски съвет в Брюксел, че сега думата и аргументите на България са по-добре разбрани и към тях има по-голямо разбиране. Но, ако трябва да бъдем реалистични, и предишното правителство имаше една постоянна стратегия, която също даде своите плодове“.

Пискова е с впечатлението, че в Европа българо-македонският спор по-скоро се разглежда като двустранен проблем. „И ако до момента беше разглеждан от една по-широка европейска перспектива, то беше, за да отнесе България негативите. Публична тайна е, че РС Македония сериозно лобираше за започване на преговори във всички възможни европейски институции“, добави кореспондентът на БНР в Брюксел.

БГНЕС припомня, че на вчерашната пресконференция, коментирайки отношенията между София и Скопие, министър Закариаш каза:

“Това е много труден дебат, особено за България, свързан е с историята, културната идентичност на двете страни, както и с бъдещото сътрудничество. В момента те работят върху нещо като пътна карта, която да им помогне да се сработят, а за България да има гаранции, че когато Северна Македония влезе в ЕС, нещата ще тръгнат по-плавно. Северна Македония премина през тежки преговори с Гърция - спомнете си, че тя промени името на страната. Но е много трудно, защото това е свързано и с България като култура и език. Явно е свързано с езика на Северна Македония, който някога е бил част от българския език и културните измерения на двете страни. В България ще има нови избори на 11 юли и аз мисля, че българските власти очакват техните резултати, преди да вземат решение как да действат".

Министър Закариаш определи като "важен момент" да не се внасят в ЕС разногласия между две страни:

"Ние трябва да уважаваме българската позиция и направихме това. И е важно в ЕС да не се внасят разногласия и проблеми между две страни. Искаме те да се решат преди дадена страна да се присъедини към Европейския съюз. Затова не можахме да започнем, защото трябваше да дадем време на България да реши това със Северна Македония преди свикването на междуправителствената конференция".

Румен Радев със своя португалски колега Марсело де Соуза.

Министър Закариаш каза, че и върху България е упражняван натиск за намиране на компромис:

Тук има баланс, така че ние оказвахме натиск и върху България, защото бяхме поставили на масата добро предложение - да се разгледа, да се види дали може да проработи. Също така работим и със Северна Македония и се опитваме да видим дали идва момент, в който да постигнем съгласие по въпроса. Но този натиск все пак има граници". /БГНЕС