Ангелкова: Очакваме от 1 юли да имаме активен летен сезон

По нашите оптимистично реалистични прогнози, очакваме от 1 юли да имаме активен летен сезон, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова, предаде репортер на БГНЕС.

Министър Ангелкова взе участие в заседанието на Комисията по правни въпроси, на което депутатите обсъждат законовите промени, свързани с мерките след края на извънредното положение.

Министърът уточни, че стартът на сезона зависи изцяло от това как върви разпространението на коронавируса и каква е епидемиологичната обстановка у нас.

„По закон на 1 юни плажовете трябва да бъдат готови, за да може да се минимизира рискът и да се осигури напълно тяхното правилно ползване, с оглед на запазването на живота и здравето на хората“, уточни Ангелкова. Тя обяви, че с промяна в закона се цели и създаването на възможност отдаващият концесията или министърът на туризма да може да намали размера, или да отложи плащанията, дължими за 2020 година по договори за концесия или наем на морски плаж.

Ако концесионерът избере да не плати, това ще го задължи да предостави безплатни шезлонги и чадъри. Ако плати на 50%, ще трябва да намали наполовина тяхната цена.

Този въпрос трябва да бъде уреден с допълнително споразумение към концесионните договори, а мярката ще важи единствено за това лято. /БГНЕС