Ангелкова с писмо до ЕК поиска удължаване на мярката 60/40 за туризма

Заместник-председателят на Комисията по туризъм към 47-мото Народно събрание Николина Ангелкова е изпратила писмо до Европейската комисия с искане за разглеждане на възможностите за удължаване действието на мярката 60/40 за туристическия сектор у нас.

„След редица разговори с представители на туристическия бранш в лицето на ресорните неправителствени организации и сдружения, е ясно, че мярката 60/40 за подпомагане на работодателите в сектора, подпомага заетостта и е сред работещите механизми, спомагащи за оцеляването на туристическия бизнес“, заяви Ангелкова.

Тя подчерта, че 60/40 е сред най-широко използваните мерки в България, осигурявайки спасителен пояс на туристическия бизнес в кризите в следствие на пандемията и от войната в Украйна.

Писмото на Николина Ангелкова е адресирано до г-жа Маргрете Вестагер, изпълнителен заместник-председател на ЕК с ресор „Европа, подготвена за цифровата ера“, г-н Никола Шмит, комисар по Работните места и социални права, г-н Тиери Бретон, комисар по Въпросите на вътрешния пазар и г-жа Мария Габриел, комисар по Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж.

„Целта е европейските комисари да бъдат информирани, че финансирането по мярката ще бъде прекратено от настоящото българско правителство на 30 юни 2022 г., както неведнъж публично бе декларирано от вицепремиера и министър на финансите Асен Василев. Това е единствената работеща мярка, която в момента реално подпомага сектор „Туризъм“ с директен ефект върху туристическите предприятия. Ефективността й е безспорна, тъй като бе продължавана няколко пъти, след въвеждането й през 2020 г. от кабинета „Борисов“, подчерта Ангелкова. /БГНЕС