Ангелкова: Сега ключово е да спасим сезон 2020 г.

Всички дъщерни дружества на "Томас Кук" в три европейски държави – Германия, Австрия и Полша, обявиха фалит. Това заяви на извънреден брифинг министърът на туризма Николина Ангелкова. Във вторник фалит обяви "Томас Кук"-Холандия, предаде репортер на БГНЕС.

"Всички 5940 туристи, които в момента се намират в България и имат своите резервации до 13 октомври, ще могат да напуснат страната и да се завърнат по домовете си като всички разходи по престоя им у нас и извозването им е на застрахователите. "Томас Кук"-Германия обявиха името на своя застраховател, това е "Цюрих иншурънс", заяви Ангелкова.

Тя обяви, че министерството създава гореща телефонна линия, както и че вече са изпратили представители на ведомството в хотелите, където има туристи по линия на фалиралите компании.

"Ситуацията е изключително тревожна и тежка за сектора, защото това създава сериозен проблем с планирането на сезон 2020 г.", каза още Ангелкова.

През следващата седмица предвиждам посещение на място в Германия основно, за да можем капацитетът, който бяхме договорили от "Томас Кук" за лято 2020 г. с общи усилия да бъде пренасочен към другите туроператорски компании, така че да нямаме по-голям риск от този, който към момента анализираме за следващия сезон. Изключително ключово е да спасим сезон 2020 г. от гледна точка на записванията и преговорите, които към момента текат. Туризмът е в огромна конкуренция и е изключително важно да бъдем сред първите", коментира още тя.

Ангелкова добави още, че са започнали подготовка по завеждането на колективен иск по отношение на техните вземания, които имат за юли и август по линия на изпълнение на договорите си с „Томас Кук". Най-вероятно изплащането на средствата към българските хотели и туроператори ще се случи след 3-4 години, прогнозира Ангелкова и добави, че 58 са хотелите, които имат отношения с фалиралата компания.

Част от хотелите се намират в „Слънчев бряг“, „Златни пясъци“, „Албена“ и „Св. Константин и Елена“ като най-засегнати от фалита на „Томас Кук“ са хотелите в „Слънчев бряг“ и „Златни пясъци“.

Министърът обяви също така, че ще предложи за дебат и законови промени, така че да бъде въведена допълнителна застраховка за тур операторите, особено чуждестранните, които да покриват такива рискове.

"Свикваме абсолютно всички и започваме дебат по тази тема. В момента Законът за туризма е в Народното събрание. Ако намерим консенсус, още между първо и второ четене да помолим някои от парламентарните групи да направи предложение и тази промяна да бъде факт още до края на тази година. Ако не, ще инициираме отделен законопроект в зависимост от това как вървят дебатите. Важно е да бъдем единни, важно е посланието, което изпращаме да бъде така, че да запазим България като устойчива туристическа дестинация", заяви министърът.

Ангелкова увери още, че всички разходи на туристите, които са у нас от 23 септември до 13 октомври ще бъдат поети от немския застраховател и английския гаранционен фонд. /БГНЕС