Ангелкова: Загубите на българските хотелиери са за милиони

След фалита на "Томас Кук" загубите за хотелиерите в България възлизат на доста милиони левове. В момента е много важно да следим какво се случва с дъщерните фирми на световната компания, за да не станем жертва на ефекта на доминото и съответно всички туристи, които са пристигнали у нас чрез дъщерните компании на "Томас Кук" да бъдат пряко засегнати.

Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова след срещата си с български хотелиери и туроператори, на която са обсъдили последващите действия, предаде репортер на БГНЕС.

Ангелкова обяви още, че от днес дейност е преустановил, полският представител на групата на "Томас Кук", както и в Холандия. „Ситуацията е изключително тежка, тя ще повлияе и на сезон 2020 г. със сигурност. В момента се водят преговорите за лято 2020 г.", каза министърът.

Според Ангелкова ситуацията е сериозна и по отношение на хотелиерите, които са изправени пред угрозата да не получат плащанията си за вече извършените от тях, през юли и август услуги.

От думите ѝ стана ясно, че гаранционният фонд на британската агенция за гражданско въздухоплаване гарантира плащанията на тези туристи, които в момента са в България и от датата на обявяване на фалита.

„Ключово в момента, за да можем ние да вървим напред както по отношение на организирания туризъм, така и по отношение на имиджа на България като дестинация и работа по сезон 2020 г., е свързана с всички тези туристи, които са в България, по линия на „Томас Кук“, но с компании, които официално не са обявили фалит. Така че следим ежедневно, създали сме в министерството така нареченото звено за контакт по отношение на фалита на „Томас Кук“, за да можем 24 часа да бъдем в контакт с всички заинтересовани, не само в посолството на Великобритания, където фалитът вече е обявен“, допълни Ангелкова.

На въпрос на БГНЕС дали български туроператори и хотелиери са застрашени от фалит, Ангелкова каза, че за момента няма такава опасност, но всичко зависи от развитието на ситуацията и дали имиджът на страната ни ще пострада заради създалата се криза.

Министърът увери, че ще направят всичко възможно хората, платили своите екскурзии да могат да ги изкарат, както и успешно да се приберат в домовете си.

Очаквайте подробности. /БГНЕС