Ангелов: Чакаме ЕМА да каже за "Янсен", който желае "Астра Зенека" - да я поставя

Обезпокоени сме от днешните съобщения от Америка за ваксината на „Янсен”. Очакваме в края на деня да имаме решение, след като Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) даде становище. Обсъждаме всеки, който желае да си постави ваксината на „Астра Зенека”, да си я постави. А за тези, които не желаят да си я поставят, ще вземем решение – един от вариантите е втората доза да бъде заменена с РНК ваксина.

Това заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който посети сградата на „БулБио” заедно с представители на регионални здравни инспекции, за да получат количества Ремдесивир, предаде репортер на БГНЕС.

Коментарът на Ангелов дойде, след като световните агенции съобщиха, че най-висшите американски здравни власти препоръчаха "пауза" в използването на ваксината на Johnson & Johnson срещу COVID-19, тъй като се разследват всякакви връзки между нея и кръвни съсиреци.

Именно от тази ваксина в четвъртък очакваме да пристигнат първите 14 400 дози. Днес в България пристигнаха 19 200 дози от Оксфордската ваксина „Астра Зенека”.

Ангелов увери, че на експертно ниво всички са сигурни в безопасността и ефикасността на ваксината "Астра Зенека". /БГНЕС