Ангелов: Над 1 млн. граждани са защитени към този момент от COVID-19

Германия и Италия с по-висок индекс на строгост на мерките не могат да постигнат това, което ние постигнахме с нашите мерки. Българите си връщаме все повече свободата и нормалния живот. Постигнахме го благодарение на усилията на всички, на спазването на мерките. Благодаря на гражданите, че носят маски. Това заяви на брифинга на НОЩ здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов, предаде репортер на БГНЕС.

Над 1 млн. граждани са защитени към този момент от COVID-19, съобщи Ангелов като имаше предвид общия брой на преболедувалите COVID-19 и ваксинираните.

Отчитаме трайна тенденция за намаляване на процента на заетите легла, добави Ангелов. Приблизително два пъти повече е броят на излекуваните от броя на заразените, уточни още той.

Постигнатата заболеваемост за 14-дневен период ни поставя на 18-то място в ЕС. На Балканите сме на 6 –то място по заболеваемост. По смъртност сме на второ място в ЕС, на трето сме на Балканите, съобщи доц. д-р Ангел Кунчев.

Имаме намаляване на новозаразените на едноседмична база с 23%. Смъртността е 16% на двуседмична база, на едноседмична база е 11%. Имаме сериозно намаляване в последните 7 дни, каза ген. Венцислав Мутафчийски.

В Индия има фалшива увереност, там мислят, че поради ниския брой на заболели случаи през миналата година, се пораждат слухове, че индийското население не е възприемчиво към този вирус, че те били резистентни, което не е вярно. Сега се вижда какво става там, поясни Мутафчийски.

Ще забраним влизане от Индия и от още няколко държави, каза Ангелов.

Зелените коридори отварят от утре. Ще бъдат с ваксини на основата на иРНК, най-вече с ваксината на Пфайзер. Имаме достатъчно количества ваксини вече. Идеята е максимално бързо да стигнем числата, към които се стремим, уточни Ангелов.

Проф. Гигов каза, че 775 601 ваксинации са извършени към момента. Днес и утре ваксинациите ще надминат 800 000. Най-много са използвани дозите на Пфазйер, следва АстраЗенека и Модерна по брой, уточни Гигов. /БГНЕС