Ангелов: Няма риск за ваксинираните с АстраЗенека

Нека хората, които са ваксинирани с тази ваксина, да бъдат спокойни, няма риск за тях.

Аз имам и мои близки, които са имунизирани с ваксината на Оксфорд. Това е една ваксина, която е много позната на медицината, подобен тип векторна ваксина е тази за грип. В света са направени много милиони ваксинации с нея, така че тези събития са част от събитията, които се случват с такава ваксина. Това коментира в Гоце Делчев здравният министър Костадин Ангелов, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Ангелов призова хората, които са имунизирани с АстраЗенека да бъдат спокойни - няма риск за тези, които са ваксинирани с тази ваксина.

Ако до сряда излязат всички резултати, които очакваме от лабораториите на Съдебна медицина в Пловдив, още в четвъртък можем да възстановим ваксинационния процес, добави той.

Той коментира и наложената от днес карантина за всички, пристигащи от Африка. „Има сигнали, че от Африка могат да бъдат внесени варианти на вируса, включително южноафриканския и нигерийския, за които има съобщения, че са резистентни както на лечение, така и на ваксината. Ние сме длъжни да направим това нещо с оглед на превенцията на всички български граждани, каза още Ангелов.

Ситуацията в болницата в Гоце Делчев продължава да е сериозна. Активните легла за пациенти са 121, от тях са заети 74. Има две деца, които са с възпалителни изменения на белите дробове, съмнителни за ковид. В реанимация са настанени 4-ма пациенти, които са на апаратна вентилация. Ще изпратим допълнително лични предпазни средства и дезинфектанти, тъй като вървят към изчерпване, добави Ангелов.

Това, което мога да кажа е, че при увеличаване натиска на лечебното заведение, направихме ясен план какво ще се случва в болницата. Д-р Фелибев ще премести хирургичното отделение на друг етаж, а съответно в хирургия могат да бъдат разкрити още 16 легла. В момента свободните легла в болницата са 4, на ден постъпват между 6 и 8 пациенти с доказана ковид инфекция.

Това, което ми прави впечатление и в болницата в Гоце Делчев, и в други лечебни заведения, е, че медицинският персонал попада във фаза за ваксиниране 1, но всички лекари и сестри, които не са поставили ваксината си тогава, една част от тях вече са положителни и болни от коронавирус. Някои са в болница, други са на домашно лечение. Сами разбирате, особено хората на първа линия, колко е важно да се ваксинират, подчерта министърът. /БГНЕС