Ангелов: Разкриваме допълнителни легла в болниците за пациенти с коронавирус

Органите на РЗИ ще подпомагат другите служби. Ще бъдат направени мобилни групи от смесени екипи за проверките за спазване на противоепидемичните мерки. Разчитаме освен на контрола, така и на самосъзнанието на всеки един. Вчера се гориха маски публично, а маските спасяват животи, маските помагат. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов след среща във ВМА с директорите на болници, предаде репортер на БГНЕС.

Мобилните групи ще могат да правят и санкции, уточни Ангелов.

Заради нарастващия брой заразени с коронавирус в болниците ще бъдат разкрити допълнителни легла за такива пациенти. Болниците ще бъдат глобявани, ако откажат лечение на пациент с COVID-19, каза още Ангелов.

Решението за носене на маски на открито, където има рисков контакт, е взето след двучасов диалог с двата експертни съвета - по епидемиологични и инфекциозни болести. Председателят на експертния съвет категорично подкрепя носенето на маска на открито в местата, където имаме рисков контакт, уточни Ангелов.

„Леглата не са свършили в нито едно лечебно заведение. Основният проблем, който имаме в цялата страна е персоналът. Това са лекарите и сестрите, които са изключително изморени. Голяма част от тях вече започват да са позитивни, друга голяма част са под карантина. Това е единственото нещо, което ни притеснява. Легла ще намерим, апарати ще намерим, хора трудно ще намерим. Именно за това призоваваме всички български граждани да спазват мерките, именно за това ще въведем и допълнителни мерки с маските“, категоричен бе проф. Ангелов.

Според него носенето на маски на открито е продиктувано единствено от медицинска логика, а целта е колкото се може по-малко хора да бъдат заразени. Текстовете за носене на маски на открито продължават да се прецизират от експертите, а заповедта ще излезе до края на днешния ден. „Там, където има риск, струпване ще трябва да се носят маски на открито“, заяви още здравният министър.

Невинаги обаче носенето на маска ще е задължително на открито, посочи проф. Ангелов. „Ако излизате да си изхвърлите боклука и сте сам по пътя от входа на жилището до кофата за боклук, няма да носите маска. Ако чакате обаче на една опашка за PCR тестове, на опашка за нови документи за лична карта, на дълга опашка пред хранителен магазин, ще трябва да носите маска“, даде за пример той.

Очакваният ефект от новата мярка е 30% по-ниска заболеваемост.

Ще бъдат направени и мобилни групи от представители на отговорните институции, които да следят за спазването на заповедта.

Здравният министър съобщи още, че се обсъждат и текстове за бъдещата законова промяна, която да предвижда санкция на онези лечебни заведения, които отказват да лекуват болни с COVID-19. /БГНЕС