Англия размаза Норвегия за историята и се класира за 1/4-финалите на Евро 2022

Англия достигна четвъртфиналите на домашното европейско първенство по футбол за жени, след като разби Норвегия с впечатляващото 8:0 на „Амекс Стейдиъм“ в Брайтън. „Лъвиците“ не оставиха шанс на съперника и влязоха в историята като първия тим, отбелязал осем гола на шампионат на Стария континент при мъжете и жените.

Бет Мийд (д) миг преди да оформи хеттрика си и историческия резултат.

Възпитаничките на селекционера Сарина Вигман решиха всичко в срещата още през първата част, когато буквално пометоха скандинавките, реализирайки шест безответни гола. Тон за разгрома даде Джорджа Стануей, която откри от дузпа в 12-та минута. Три по-късно Лорън Хемп покачи на 2:0, а след около половин час игра Елън Уайт оформи класиката. До края на полувремето тя се разписа още веднъж, а две попадения вкара Бет Мийд.

След почивката норвежките опитаха да избегнат нови голове, играейки с петима в защита, но и това не спря домакините, които добавиха още две попадения за историята чрез резервата Алесия Русо и Мийд, която оформи хеттрика си. Така Англия се класира за последните осем в турнира, като в спор за място на полуфиналите ще играе с втория от група В, където са рекордьорите по отличия Германия и друг от фаворитите за трофея Испания.

Норвегия ще играе в мач за класиране в следващата фаза с Австрия, който по-рано през деня надви дебютанта Северна Ирландия с 2:0 – и двата тима имат по три точки, и победителят ще продължи напред, като при равенство австрийките ще са в четвъртфиналите заради по-добрата си голова разлика. Англия играе със Северна Ирландия в последния си мач от групата. /БГНЕС