Англия ще отмени карантината за туристи от ЕС и САЩ

Англия е готова да отвори своите граници веднага още следващата седмица, като позволи на напълно ваксинирани пътници от ЕС и САЩ да влизат в страната без карантина, съобщи „Таймс“.

Очаква се министрите да одобрят плановете днес, след твърдение, че Борис Джонсън е обезпокоен, че ЕС изпреварва Великобритания по отношение на разрешението за международни пътувания.

Твърди се, че той вярва, че Великобритания рискува да "пропилее своя ваксинационен бонус", препратка към напредналото ниво на вътрешната ваксинационна програма.

Изследвания на Световния съвет за пътувания и туризъм показват, че икономиката губи 639 милиона британски лири на ден заради натиска върху входящия туризъм.

На страни извън ЕС и САЩ може да бъде разрешено входящо пътуване без карантина на по-късна дата.

От 19 юли, напълно ваксинираните жители на Великобритания могат да пътуват до и от страни от правителствения жълт списък без карантина при завръщането им. Правото обаче е отказано на тези, които са били ваксинирани извън Великобритания.

Съгласно новите планове, правителството ще признае ваксинационните сертификати, издадени специално в ЕС и САЩ. Това включва цифровия сертификат Covid-19 на ЕС. Първоначално ще се прилага само при влизане в Англия, но другите администрации вероятно ще го последват. Съгласно промяната, авиокомпаниите ще трябва да проверят статуса на ваксинация при чекиране, преди пътниците да се качат на полети до Обединеното кралство, за да предотвратят затруднение при паспортния контрол.

Министрите вярват, че това ще помогне на Великобритания да се договори с повече чужди държави, за да осигури възможност за пътуване без карантина. Разбира се, че те имат за цел да въведат политиката още през следващата седмица, въпреки че може да отнеме повече време.

Правителството също е готово да добави десет държави към зеления списък следващата седмица, което ще позволи пътувания без карантина, независимо от статуса на ваксинация.

Страните, които могат да бъдат добавени, включват Италия, Германия и Канада. / БГНЕС

Лондон / Великобритания