Англия удари Германия с късни голове за 1/4-финал на Евро 2020

Англия достигна четвъртфиналите на Евро 2020, след като надигра Германия с 2:0 на Националния стадион „Уембли“.

Кейн ликува след втория гол във вратата на Германия.

Пред около 40 000 зрители Бундестимът започна по-активно срещата, но първият точен удар по посока една от двете врати бе на сметката на „трите лъва“. Отправи го техният голмайстор в надпреварата до тук с две попадения Рахийм Стърлинг. Изстрелът на нападателя на Манчестър Сити обаче беше отразен от стража на Маншафта Мануел Нойер. Най-чистата ситуация през първата част се откри пред Тимо Вернер, който получи в коридор, но бе спрян от Джордан Пикфорд. В края на полувремето Хари Кейн, който не бе достатъчно активен до почивката, имаше възможност да открие, но защитник на германците направи решителен шпагат и изби топката.

След 15-минутната пауза играта продължи да бъде равностойна, като англичаните направиха ключова смяна с включването на Джак Грийлиш в 69-та минута – офанзивният футболист на Астън Вила замени Букайо Сака. Грийлиш участва в първия гол за възпитаниците на Гарет Саутгейт, след като подаде на Люк Шоу, който пусна остър пас в наказателното поле, засечен от Стърлинг за третия му гол в турнира. Малко след това голмайсторът за „трите лъва“ можеше да се превърне от герой в грешник, след като сбърка при пас в центъра, давайки златна възможност на Германия. Кай Хаверц изведе Томас Мюлер в коридор, но играчът на Байерн Мюнхен изпусна сам срещу Пикфорд. Това сякаш прекърши амбициите на Бундестима, който инкасира второ попадение в 86-та минута. Точен с глава бе Хари Кейн, за когото това беше първи гол на Европейското първенство по футбол, а в ролята на асистент се превърна Грийлиш.

До края резултатът остана непроменен и така Гарет Саутгейт и Англия взеха реванш за загубата си в полуфиналите на Евро 96, когато Германия продължи към финала след изпълнение на дузпи, при които решителният пропуск бе на сметката на селекционера на „трите лъва“. Последен мач начело на Маншафта изигра и наставникът им Йоаким Льов, който вече обяви, че напуска националния отбор след края на Евро 2020. Той си тръгва като световен шампион през 2014 и ще бъде заменен от бившия треньор на Байерн Мюнхен и помощник на Льов в Германия Ханзи Флик.

Англия пък прогресира към последните осем в турнира, където ги чака победителят от последния осминафинал между Швеция и Украйна, които играят тази вечер от 22:00 часа българско време. /БГНЕС