Англичаните обмислят напускане на терена в България при нови прояви на расизъм

Играчите на Англия ще обсъдят възможността дали да напуснат терена в България следващия месец, ако някой от футболистите стане обект на расизъм, след като български привърженик бе арестуван заради расистки нападки към Рахийм Стърлинг по време на двубоя на „Уембли, завършил с успех на „трите лъва“ с 4:0.

Стърлинг (в близък план), отново бе обект на расизъм, този път от привърженик на България.

Самият играч на Манчестър Сити не чул обидата по свой адрес, но според информациите стюард е подочул привърженика по време на първата част в европейската квалификация в Лондон. Впоследствие той бил арестуван, но по-късно освободен. Двубоят на Англия с България на Националния стадион „Васил Левски“ в София ще се играе при частично затворен сектор, след като „трикольорите“ бяха намерени за виновни в расистко поведение по време на мачовете с Косово и Чехия. УЕФА нареди на Българския футболен съюз да затвори сектор от 5 000 седящи места, като по време на мача на 14 октомври ще бъде издигнат банер с надпис „#EqualGame“ в затворения участък от стадиона. „Това е повод за притеснение“, сподели селекционерът на англичаните Гарет Саутгейт. „Това е нещо, което вече планирахме. Дискутирахме с играчите какво трябва да направим, ако отново има прояви на расизъм, как трябва да реагираме в подобна ситуация. Истината е, че не сме сигурни какво ще се случи там и се опасяваме, че подобни прояви на расизъм могат отново да станат факт, така че трябва да сме готови“, допълни той. БГНЕС припомня, че „трите лъва“ бяха обект на расистки нападки по време на евроквалификацията с Черна гора в Подгорица през март. Домакините бяха глобени с с 20 000 евро и играха един мач при закрити врати – наказание, което по-късно бе порицано от английския национал Дани Роуз като „шокиращо“. Самият Стърлинг, обаче, не иска да напуска терена, а да отговори на обидите с продукцията си на терена. „Не бих се съгласил с подобно нещо“, каза той. „В края на деня, ще се опитам да спечеля мача, защото това ще ги нарани повече. Ако напуснеш терена, то тогава побеждават те. Разбира се, всеки реагира по-различен начин и е различен емоционално, така че трябва да подкрепиш всеки, които е замесен в подобни прояви на расизъм“, добави той.

Саутгейт се опасява, че расизмът спрямо неговите играчи може да продължи и в София.

Очаква се играчите на Англия да следват протокола на УЕФА по отношение на реакцията им при евентуални расистки нападки, но въпреки това Саутгейт ще се консултира с футболистите си относно техните желания. През септември 2011, по време на последния мач между двата отбора, който бе евроквалификация за шампионата през 2012, Ашли Йънг, Тео Уолкът и Ашли Коул станаха обект на маймунски скандирания от домашните привърженици, което доведе УЕФА до глоба на БФС от 40 000 евро. Освен проблемите с прояви на расизъм спрямо свои играчи, Англия трябва да обърне внимание и на своите фенове преди визитата на Чехия на 11 октомври. Запалянковци на „трите лъва“ стигнаха до сблъсъци с португалски привърженици по време на двубоя им от Лигата на нациите през юни след сцени на алкохолизъм, антисоциално поведение и песни за германските бомбардировачи. „Тъжно е когато се сетя за всички страхотни фенове, които дойдоха да ни подкрепят в Португалия и тези, които предадоха страната си. Това, което трябва да избегнем, са тези, които се държат зле след употребата на алкохол. Това не е само проблем в спорта, той е дълбоко залегнал и в обществото – със сигурност не искаме тези хора да ни представляват из Европа и света“, каза Саутгейт относно феновете на Англия. /БГНЕС