Английски град поиска принц Андрю да бъде лишен от титлата херцог

Синът на Елизабет II, принц Андрю, може да загуби титлата херцог на Йорк заради скандала след обвинение в изнасилване на непълнолетна.

Общинският съвет на Йорк лиши принц Андрю от наградата за свобода на град Йорк, която той притежава от 1987 г., съобщава Deadline.

„Освен това съветът поиска от принц Андрю да се откаже от херцогската титла. Тъй като кралицата го лиши от военните му звания и кралското покровителство, ние вярваме, че е правилно да прекъснем всички връзки между принц Андрю и нашия велик град, каза говорителят на Съвета Дарил Смоли”. Само парламентът обаче може официално да лиши херцогската титла.

Принц Андрю беше в центъра на скандала миналата година, когато американката Вирджиния Робъртс-Джуфре каза, че многократно я е изнасилил, когато е била на 17 години. Според Вирджиния това се случило в имението на неговия приятел, скандално известния милионер Джефри Епщайн, който беше обвинен в педофилия и сексуален трафик на непълнолетни. Самият херцог на Йорк не призна вината си и заяви, че всичко е станало по взаимно съгласие и съжалява за приятелството си с Епщайн. Скандалът беше голям удар върху репутацията на херцога на Йорк и кралското семейство. Принц Андрю беше лишен от военните си звания и титли, отстранен от кралските си задължения.

През февруари принц Андрю и Вирджиния Робъртс-Джуфре успяха да постигнат извънсъдебно споразумение - херцогът на Йорк се задължи да й изплати 16 милиона долара като обезщетение, което ще бъде изпратено на благотворителна фондация. За да уреди сметките с Вирджиния, принц Андрю беше принуден да продаде хижата си в швейцарските Алпи, а кралица Елизабет пое част от плащането. /БГНЕС

Йорк / Англия