Английски туристи в Слънчев бряг, на юг ще разчитат на наши

След две тежки Ковид лета в Слънчев бряг очакват добър сезон. В курорта се завърнаха английските туристи, след като два сезона хотелите, които работят с пазар Великобритания, останаха затворени. В началото на юни хотелите в курорта вече за пълни от 20% до над 40%. В Слънчев бряг обаче са умерени оптимисти, предава кореспондентът на БГНЕС за региона.

„Английският пазар се завърна. Все още не е възстановил нивата си от преди кризата, но много силно разчитаме на него. За съжаление, много силните пазари като полският и немският все още не са се раздвижили така, както ние очакваме, определено там се отразява войната в Украйна”, коментира за БГНЕС Александър Александров, управител на хотел в Слънчев бряг.

Средно от 20 до 40% ще поскъпне почивката в курорта за решилите да отидат сега. Стая на вечер със супер ол инклузив излиза 200 - 300 лв. на вечер.

Не така обаче стоят нещата с предварителните резервации. Част от тях са още от преди Ковид пандемията. Хотелите трудно ще компенсират и галопиращата инфлация у нас, тъй като пакетите са продадени по-рано. Хотелите са резервирани на 100%, но само през юли и август.

„Нямаме лостове за увеличение на цените, въпреки галопиращата инфлация. Цената на електричеството за нас е скочила между 5-6 пъти. Работа 60 дни за един хотел не може да му покрие разходите”, каза още Александров.

А в Созопол откриха официално летния сезон с очакване отново българите да предпочетат родното море.

„Факт е, че няма да има рускоговорящи туристи. В Созопол са само тези от тях, които имат имоти тук и са успели да дойдат, но те са много малка част от тези, които сме свикнали да виждаме. Искрено се надявам обаче, че за втора поредна година ще успеем да компенсираме с български туристи. Факт е, че скъпият бензин ще се отрази на уикенд почивките, но ако спрат да пътуват към морето, това означава да няма туризъм изобщо. Тези хора не само няма да дойдат при нас, но няма и да отидат в Гърция, така че аз си мисля, че българинът 5 лева да има – ще ги изхарчи, за да направи удоволствието”, коментира кметът на Созопол Тихомир Янакиев.

Концесионерът на централния плаж и плаж „Харманите” Кирил Спасов каза от своя страна, че плажовете, които са на юг от Бургас основно се посещават от български туристи.

„Цените на плажа това лято ще бъдат такива, каквито са заложени в концесионните ни договори - 7 лв. на плаж Централен и 8 лв. за плаж „Хармани”. Двата созополски плажа бяха отличени с престижния екологичен приз „Син Флаг“. /БГНЕС