Анкара: Очакваме от Швеция да предотврати набирането на средства, вербуването и пропагандата на терористи

Турция очаква от Швеция да предотврати набирането на средства, вербуването и пропагандата на терористични групи на своя територия, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

"Приветстваме положителните стъпки, предприети от Швеция, но те все още не са достатъчни", каза той по време на съвместна пресконференция с висши служители на ЕС и Швеция след международна донорска конференция в подкрепа на жертвите на земетресенията в Турция и Сирия миналия месец.

В отговор на въпрос относно кандидатурата на Швеция за членство в НАТО Чавушоглу заяви, че Турция няма проблеми с присъединяването на Финландия, но не може да третира двете кандидатки за членство еднакво, каквото е желанието на НАТО, съобщи Анадолската агенция.

"Демонстрирахме добрата си воля, сега парламентът има правомощието да ратифицира членството им", каза Чавушоглу пред репортери заедно с еврокомисаря по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархеи и шведския министър на международното сътрудничество за развитие и външната търговия Йохан Форсел.

Той повтори, че Турция подкрепя политиката на отворени врати на НАТО.

Отказвайки се от десетилетията на военно неприсъединяване, Финландия и Швеция официално подадоха молба за присъединяване към НАТО през май миналата година.

Въпреки това Турция, която е дългогодишен член на НАТО, поиска от двете държави да предприемат конкретни действия срещу терористични групировки като ПКК и ФЕТО.

През юни Финландия и Швеция подписаха с Турция меморандум за преодоляване на опасенията на Анкара, свързани със сигурността, и оттогава висши дипломати и служители от трите страни проведоха редица срещи, за да обсъдят изпълнението на тристранното споразумение.

Междувременно през ноември миналата година Швеция прие антитерористичен закон, надявайки се, че Анкара ще одобри кандидатурата на Стокхолм за присъединяване към алианса на НАТО. Новият закон, който ще влезе в сила на 1 юни, ще позволи на шведските власти да преследват лица, които подкрепят терористични организации.

В петък Турция заяви, че ще одобри процеса на подписване на протокола за членство на Финландия в НАТО в своя парламент.

Донорска конференция

По време на донорската конференция Чавушоглу заяви, че Турция е била в челните редици на оказващите помощ на държавите, които са се нуждаели от такава, и е благодарен, че вижда същата солидарност след земетресенията.

От своя страна, комисарят на ЕС Вархеи заяви, че събирането на средства ще осигури "значителна помощ" на турските партньори и съюзници, които съсредоточават усилията си върху възстановяването.

Той заяви, че повече от половината от 7,5 млрд. долара, събрани по време на събитието, са набрани от европейските институции и държавите - членки на ЕС.

"Това е и много силен политически ангажимент и много силен емоционален ангажимент. Това е знак, че както страната, така и нейните граждани винаги може да се разчита на Европа, а не само когато са в беда", добави Вархеи.

Шведският министър Йохан Форсел също отбеляза, че шведското председателство на Съвета на ЕС е реагирало незабавно, когато земетресенията удариха Турция на 6 февруари, за да помогне за облекчаване на положението на пострадалите.

"Днес видяхме резултата от нашата обща инициатива", добави той.

Сирия

Относно неотдавнашното "ангажиране" на Турция със сирийския режим Чавушоглу заяви, че тези усилия целят стабилизиране на разкъсваната от война страна и не са равнозначни на "нормализация".

"Целта на тези усилия е да се сложи окончателно край на хаоса, нестабилността и вътрешните конфликти в Сирия, които продължават вече повече от 11 години", заяви турският външен министър.

Отбелязвайки, че от началото на войната през 2011 г. са стартирани много платформи и инициативи за Сирия, Чавушоглу заяви, че единственият оцелял механизъм е Форматът от Астана.

"Бежанците не могат да се върнат (в Сирия). Терористичната организация ПКК/YPG укрепва позициите си с всеки изминал ден, за да раздели страната, за съжаление поради подкрепата, която им оказват някои от нашите съюзници, особено САЩ", добави той.

Подчертавайки, че хората, живеещи в страната, продължават да страдат при трудни условия, Чавушоглу заяви, че много от бежанците, които в момента се намират в Турция, искат да се върнат по собствено желание, но условията не са подходящи.

Изборите в Сирия трябва да се проведат в рамките на Резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН, каза той и добави: "Само с политическо решение може да се установи единството на страната."

Като потвърди подкрепата на Турция за териториалната цялост на Сирия, Чавушоглу заяви, че международната общност трябва да прави разлика между възстановяването и помощта за местните жители и тези, които ще се завърнат.

"Ние знаем, че не може да има възстановяване без траен мир. Не само ние, но и арабските държави вече са ангажирани и преговарят, за да могат мигрантите да се върнат в Сирия.

"По този начин международната общност трябва поне да се ангажира с режима, особено ВКБООН (Върховният комисариат на ООН за бежанците), чрез международни организации", каза той. /БГНЕС

Анкара / Турция