Анкара: Процесът по внедряване на С-400 в Турция върви по план

Покупката на С-400 е придобила политическо, военно и икономическо измерения, казва турският мистър на отбраната Хулуси Акар.

Процесът на контрол и подготовка на Турция за руската ракетна система С-400 продължава, както беше планирано, заяви министърът.

САЩ официално отстраниха Турция от съвместната ударна бойна програма F-35 през юли 2019 г. заради решението на Анкара да закупи модерната руска система за противовъздушна отбрана.

Акар каза още, че общо 20 610 служители са били уволнени от турската армия след неуспешния опит за преврат през 2016 г., организиран от терористичната организация ФЕТО.

Турция обвинява ФЕТО в дългогодишна кампания за сваляне на държавата чрез проникване в турски институции, особено военните, полицията и съдебната власт.

Акар разкритикува и позицията на Гърция по въпроса за Източното Средиземноморие.

"Гърция е страната, която иска да ескалира напрежението в Средиземно море," каза той. „Ние от своя страна продължаваме да подкрепяме изследователските срещи и срещите за изграждане на доверие, както и допълнителните инициативи на генералния секретар на НАТО от самото начало.

Турция, която има най-дългата континентална брегова линия в Източното Средиземноморие, отхвърля претенциите за морски граници на Гърция и гръцко-кипърската администрация и подчертава, че тези прекомерни претенции нарушават суверенните права както на Турция, така и на кипърските турци.

През последните месеци Анкара изпрати няколко изследователски кораба, за да проучи енергийните ресурси в Източното Средиземноморие, отстоявайки своите права в региона, както и тези на турската република Северен Кипър.

Турските лидери многократно подчертават, че Анкара е за разрешаването на всички нерешени проблеми в региона чрез международно право, добросъседски отношения, диалог и преговори. /БГНЕС