Анкара: Турция има алтернативи да компенсира санкциите на САЩ

Турция има алтернативи да компенсира американските санкции в многополюсна и разнообразна световна система, заяви председателят на парламента Мустафа Шентоп, като отбеляза, че въпросът за санкциите е използван от Вашингтон, за да окаже психологически натиск върху страните.

"САЩ изтеглят картата на санкциите като заплаха, когато имат проблеми по отношение на поддържането на отношенията с различни страни", каза Шентоп пред Aнадолската агенция в Скопие.

В същото време честата употреба на санкциите като заплаха от Съединените щати ги направи неефективни, заяви Шентоп, отбелязвайки, че не смята, че последният законопроект, одобрен от президента на САЩ Доналд Тръмп, ще има някакво влияние върху турската икономика.

Шентоп отбеляза, че санкциите няма да попречат на отбранителния капацитет на Турция, тъй като страната има алтернативи при наличието на разнообразна глобална система.

Той продължи да спори, че Турция вече е била изправена пред неофициална санкция с опитите на САЩ да отстрани турската страна от програмата за изтребителя Ф-35.

"Това не е ли санкция, ембарго? Не видяхме ли подобен случай по отношение на дронове и ракети „Пейтриът“?", попита той и отбеляза, че предишното отрицателно отношение на САЩ към Турция е довело до закупуването от Турция на руски ракети с-400.

"Турция е в процес на оценка на алтернативи за Ф-35, както знаете", каза Шентоп и добави, че "Турция не е ограничена до САЩ или друга държава."

Във връзка с променящата се глобална динамика председателят на турския парламент подчерта, че светът сега е многополюсен, за разлика от двуполюсния модел на ХХ век.

Шентоп посети Северна Македония, за да отбележи Деня на турския език на 21 декември. /БГНЕС