Анкета: Европейците искат Джо Байдън да победи Тръмп

Мнозинството от западноевропейците искат демократът Джо Байдън да спечели президентските избори в САЩ, а подкрепата за нов мандат на републиканския президент Доналд Тръмп изглежда е по-висока в Източна Европа, според скорошно проучване на YouGov. To e сред седем европейски държави - Великобритания, Франция, Германия, Испания, Италия, Дания и Швеция.

Десетки хиляди от тези страни бяха анкетирани за изборите в САЩ през ноември. Според анкетата, във Франция почти 2/3 от респондентите искат Байдън да спечели и 16% са за Тръмп.

Дания в голяма степен подкрепя Байдън с 80%, в сравнение с 6% за президента Тръмп. В Германия над 70% от анкетираните искат Байдън да спечели.

Президентът се представя най-добре в Италия, но дори тук 20%, които искат да той да получи втори мандат, са доста по-малко от 58%, които искат Байдън да спечели.

Във Великобритания обществеността иска Джо Байдън да спечели - 61%, на 13% за Доналд Тръмп.

Тръмп има много по-голяма подкрепа в Източна Европа. Проучване на Pew през 2019 г. установи, че повече от половината поляци имат положителна нагласа към президента Тръмп, най-големият брой в Европа. Решението на Тръмп да увеличи броя на американските войски в Полша се оказа работещо.

Много от анкетираните се съмняват в американския политически процес. В седемте държави не повече от 11% от хората очакват изборите да бъдат „напълно свободни и честни“.

Голям брой също смятат, че президентската кампания на Тръмп досега е била "предимно нечестна" (47-74%).

Европейците смятат, че Тръмп е бил лош президент. За малко от тях Тръмп се е отличил като президент - само 5-15% го оценяват като „страхотен“ или „добър“ президент. Вместо това голям брой във всяка страна - от ниските от 61% в Италия до високите 82% в Дания - смятат, че той е бил „зле“ или „ужасен“.

Повечето европейци също смятат, че времето на управление на Тръмп е оказало отрицателно въздействие върху собствената им страна (50-69%) и върху света (68-84%). Значително количество дори смятат, че Тръмп е имал отрицателно въздействие лично върху себе си (27-44%).

Само 4-17% смятат, че президентът е оказал положително въздействие във всеки от тези аспекти.

Мнозина нямат визия за Байдън. Хората в седемте държави, които смятат, че демократът би бил „страхотен“ или „добър“ президент, все още са доста малко - 17-23%.

Вместо това те са много по-склонни или да мислят, че Байдън или ще бъде средностатистически президент (32-55%), или изобщо нямат усещане за него (21-45% отговорят „не знам“). Малцина обаче мислят, че той ще стане лош или ужасен президент (6-13%).

29-49% смятат, че Байдън ще има положително въздействие върху собствената им страна, а 36-58% смятат, че ще има положително въздействие върху света - въпреки че отново голям брой хора казват, че "не знаят" . Малцинство от 7-18% очакват Байдън да има отрицателно въздействие.

Освен това, в комбинацията от шест области - международни отношения, изменение на климата, коронавирус, икономика, тероризъм и мир - във всяка страна хората са склонни да мислят, че демократичният претендент би свършил по-добра работа от президента Тръмп.

От тези области Тръмп се представя най-добре при „подобряване на икономиката на САЩ“ (16-29%) и „борба с международния тероризъм“ (16-27%). Байдън е с най-висок резултат при „подобряване на отношенията на САЩ с вашата страна“ (43-69%). /БГНЕС