Анхел Санта Мария Барнола: Инженерни науки, дизайн, мода – най-предпочитани специалности от българите в Испания

Много е широко предлагането за висше образование. Испанските университети се намират в ранг листата на най-добрите 120 в света. Това заяви Анхел Санта Мария Барнола, съветник в посолството на Испания по образователните въпроси, предаде репортер на БГНЕС.

Завършилите висше образование в Испания след това намират работа където и да било по света и то в различни сектори. Връзката между качество и цена е без конкуренция, каза Анхел Санта Мария, като добави, че тази година на изложението в София участват 10 университета. Миналата година те бяха 22. Предпочитаните специалности от българите в Испания са, са разнообразни. Някои са ориентирани към инженерните науки, други към дизайна, трети към модата, към телекомуникации, медицина, ветеринарна също, съобщи Анхел Санта Мария. Испанската традиция съчетава традиционни дисциплини с такива, които са много иновативни, последни технически постижения и те са интерес.

Попитан как си обяснява това, че в последните години се увеличава броят на българите, които учат испански език, Анхел Санта Мария отговори, че това най-вероятно е, защото испанският език е вторият най-говорим език. Също така имаме спогодба между испанското министерство на образованието и българското министерство на образованието и по него има 18 испански преподаватели в българските гимназии в цялата страна. Испанският не е език, който сега да е на мода, той има голяма проекция за в бъдеще, защото това е официален език в много институции и защото открива път към огромен работен пазар в Европа, Северна и Южна Америка, каза още Анхел Санта Мария Барнола.

Ектор Паредес Суарес, отговарящ за международните връзки от университета в Леон, заяви, че университетът в Леон се намира в северната част на Испания и е държавен университет. Има специалности във всички сфери, особено наблягаме на опознаването на езика.

Имаме добра слава в инженерните науки и студентите, които са дошли от България при нас са точно там в инженерните науки, посочи Ектор Суарес. В Леон има много млади хора от всякакви националности, така че те се събират и помежду си всички говорят на испански език, добави още Суарес.

БГНЕС припомня, че през настоящата учебна година повече от 25 000 български ученици изучават испански език в наши училища. Заявеният от страна на 13 български и 11 испански висши училища интерес за участие в това първо издание на изложението е показател за желанието за установяване на контакти и преценката за реални възможности за бъдеща съвместна работа, която ще доведе до пълноценно сътрудничество в сферата на висшето образование между двете държави, заяви министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов при откриването на изложението „Висшето образование в Испания“.

Посланикът на Кралство Испания Алехандро Поланко посочи, че испански език се изучава профилирано в 16 гимназии в България, а в страната ни работят 18 учители от испански произход. Следващата стъпка е испански да се преподава и в началните училища, заяви посланикът. Според него сътрудничеството между българските и испанските университети, което сега е основно между филологическите факултети, трябва да се разшири и в други научни области. /БГНЕС